HomeEconomischGroei in bedrijfsbeëindigingen Q3 2023, vooral in horeca en bouw

Groei in bedrijfsbeëindigingen Q3 2023, vooral in horeca en bouw

In het derde kwartaal van 2023 hebben ruim 29.000 bedrijven hun activiteiten gestaakt, een toename van 6,9% vergeleken met hetzelfde kwartaal in 2022. Branches zoals de horeca, bouw, zorg en groothandel kenden de meeste beëindigingen.

Daling in nieuwe inschrijvingen

Er was echter een afname van 3% in nieuwe bedrijfsinschrijvingen vergeleken met vorig jaar. Desondanks registreerden ongeveer 64.000 starters zich, met sectoren zoals detailhandel, ICT en media, en persoonlijke dienstverlening als uitschieters in groei.

Trendbreuk in bedrijvendynamiek

De KVK benadrukt een verschuiving in bedrijvendynamiek, gekenmerkt door een stijging in bedrijfsbeëindigingen en faillissementen en een daling in starters. Ondanks deze verschuiving merkt Erik Stam, hoogleraar aan de Universiteit Utrecht, op: “De Nederlandse bedrijvendynamiek blijft positief met nog steeds meer starters dan stoppers.”

Coronaschulden en faillissementen

Q3 2023 markeerde het laatste kwartaal waarin ondernemers coronaschulden bij de Belastingdienst konden afhandelen. Hoewel concrete gevolgen hiervan nog onbekend zijn, toont de detailhandel – een sector met veel coronasteun – de grootste stijging in faillissementen. Het totaal aantal faillissementen blijft historisch gezien laag met 832 in Q3 2023, maar is significant hoger dan de 441 van hetzelfde kwartaal in 2022.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen