HomeKlimaatGrondwaterniveau weer op peil dankzij natste lente sinds 2006

Grondwaterniveau weer op peil dankzij natste lente sinds 2006

De lente is dit jaar zo nat geweest als die niet meer was sinds 2006. Hierdoor is het grondwaterniveau weer op peil voor het eerst sinds tijden. Er is vooral veel regen gevallen in maart en april, maar ook mei begon nat met op veel dagen behoorlijke (onweers) buien. Halverwege de maand mei werd het dan toch droog en wat warmer.

In de meteorologische lente (maart, april en mei) is er volgens het KNMI gemiddeld in Nederland 205 millimeter neerslag gevallen, waar het langjarig gemiddeld 148 millimeter is. Vorig jaar was het juist een uitzonderlijke droge lente, waardoor er vooral in het zuiden en oosten van het land geworsteld werd met de droogte.

Mede dankzij die droge lente kampte Nederland vorig jaar in de zomer met en watertekort, doordat de droogte ook toen bleef aanhouden. Of we komende zomer opnieuw met een watertekort te maken krijgen, is nog afwachten. Hoewel we dit jaar beginnen met een goed grondwaterniveau, kan aanhoudende droogte er alsnog voor zorgen dat er een tekort ontstaat.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen