HomeTech & ICTGrootse cyberaanval treft Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken

Grootse cyberaanval treft Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is onlangs getroffen door een omvangrijke cyberaanval. Chinese hackers zouden verantwoordelijk zijn voor het stelen van maar liefst 60.000 e-mails uit 10 verschillende accounts van het ministerie. Dit werd bevestigd door een bron binnen de Amerikaanse Senaat aan Reuters.

Focus op Oost-Azië en Europa

Van de getroffen accounts behoorden er negen toe aan medewerkers die zich primair richten op diplomatie in Oost-Azië en de Stille Oceaanregio. De tiende medewerker is verantwoordelijk voor Europese aangelegenheden.

Verband met Chinese overheid

De ontdekking van deze cyberinbreuk vond plaats in juli. Zowel Amerikaanse autoriteiten als techgigant Microsoft identificeerden de hackers als zijnde gelieerd aan de Chinese overheid, een bewering die Peking ten stelligste ontkent. Deze hackers zouden ook toegang hebben gehad tot e-mailaccounts van 25 andere organisaties, waaronder diverse Amerikaanse ministeries en West-Europese overheden.

Technische details van de aanval

De hackinggroep, genaamd Storm-0558, wist toegang te verkrijgen tot een ontwikkelaarstoestel van Microsoft. Hiermee konden zij de aanval uitvoeren door het vervalsen van digitale authenticatietokens. Microsoft kwam de inbreuk op het spoor nadat Outlook-gebruikers rapporteerden over problemen met hun accounts.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen