HomeEconomischHelft van de aanvragers in de kinderopvangtoeslagaffaire slaagt niet voor eerste screening

Helft van de aanvragers in de kinderopvangtoeslagaffaire slaagt niet voor eerste screening

Uit recente gegevens blijkt dat vijftig procent van de mensen die zich hebben aangemeld als slachtoffers van de kinderopvangtoeslagaffaire, niet geslaagd is voor de initiële screening voor een tegemoetkoming. Volgens een recente rapportage van Staatssecretaris Aukje de Vries en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), proberen veel van deze mensen, ondanks dat ze niet daadwerkelijk gedupeerd zijn, gebruik te maken van de regeling.

Er zijn meerdere redenen voor de initiële afwijzing door de Dienst Toeslagen, zoals het ontbreken van voldoende bewijs. Interessant is dat ongeveer tien procent van de afgewezenen later onterecht afgewezen blijkt te zijn, en vervolgens alsnog worden erkend als slachtoffers.

Opvallend is echter dat er ook een groot aantal mensen is dat probeert te profiteren van de regeling, ondanks dat zij geen deel uitmaakten van de kinderopvangtoeslagaffaire. Schattingen suggereren dat er tussen deze mensen zelfs zo’n 5000 tot 6000 mensen zijn die geen kinderen hebben. Peter Heijkoop van de VNG stelt dat deze mensen het systeem overbelasten en sneller uit het proces moeten worden verwijderd.

Staatssecretaris De Vries beaamt dat er mensen zonder kinderen zijn die proberen van de regeling te profiteren. Ze merkt op dat deze mensen vaak in financiële problemen verkeren en schulden hebben, en benadrukt dat hun aanvragen snel worden gefilterd, maar dit proces kost extra tijd.

Toekomstplannen en de voortgang van het herstelproces

Uit gegevens tot en met april van dit jaar blijkt dat 62.300 personen zich hebben aangemeld bij de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen. Tot nu toe zijn 58.800 mensen gescreend, waarvan 29.400 ouders erkend zijn als slachtoffers. Deze ouders hebben een vergoeding van 30.000 euro ontvangen en krijgen hulp bij het beheren van hun schulden.

Het doel is om tegen het eerste kwartaal van 2025, ongeveer anderhalf jaar vanaf nu, 57.000 volledige beoordelingen te hebben voltooid, zodat mensen weten welke vergoeding ze zullen ontvangen.

Kabinet wil het proces versnellen

Het kabinet is van plan om het herstelproces van de kinderopvangtoeslagaffaire te versnellen door minder bewijs te vereisen van ouders om te bewijzen dat ze slachtoffers zijn. Ook worden er vaste bedragen per schadetype ingesteld.

Momenteel verloopt het zogenoemde ‘herstelproces’ langzaam. Velen zullen waarschijnlijk tot 2025 moeten wachten om volledige terugbetaling te ontvangen van het bedrag dat ten onrechte van hen is teruggevorderd. Daarnaast kunnen degenen die geloven dat ze meer schade hebben geleden, bijvoorbeeld door het verlies van hun huis of baan, dan het toegekende bedrag, hun zaak voorleggen aan de Commissie Werkelijke Schade. Echter, ook daar is al een aanzienlijke wachtlijst ontstaan.

Foto: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen