HomeZorg & WelzijnHersenschade bij pasgeborenen gerepareerd door stamcellen via neusdruppels

Hersenschade bij pasgeborenen gerepareerd door stamcellen via neusdruppels

In het medische tijdschrift The Lancet is een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat er een nieuwe behandeling is ontwikkeld door Nederlandse onderzoekers voor pasgeboren baby’s die hersenschade hebben opgelopen na een herseninfarct.  Het beschadigde babybrein zou zichzelf weer herstellen door stamcellen met neusdruppels in te brengen, zo blijkt uit het onderzoek.

Volgens Cora Nijboer, een van de onderzoekers, passeren de neusdruppels een zeefbotje in de neus, waarna ze worden opgenomen in het hersenvocht of in de bloedvaten van de hersenvliezen. De beschadigde hersenen geven dan een soort noodsignalen af, waardoor de stamcellen naar de juiste plek worden aangetrokken. Aldaar maken ze “lokaal stofjes die het herstelmechanisme van de eigen hersenstamcellen activeren”, aldus de neurowetenschapper.

Voor dit onderzoek zijn er bij 10 baby’s een dosis stamcellen toegediend via neusdruppels, nadat er met een MRI-scan een herseninfarct vastgesteld was. De onderzoekers maakten rond een leeftijd van 3 maanden een tweede MRI-scan, waarop te zien was hoeveel restschade er nog was. Daarnaast werden de baby’s in de gaten gehouden op de polikliniek van het Wilhelminaziekenhuis in Utrecht.

Hoogleraar Neonatologie Manon Benders van het Wilhelmina Kinderziekenhuis was ook betrokken bij het onderzoek en geeft wel aan dat er een groter onderzoek nodig is onder mee pasgeborenen om steviger conclusies te kunnen trekken.

Door de redactie.

Advertorials

Gerelateerde Artikelen

Net Binnen