HomeEconomischHoe verschillende sectoren de arbeidsproductiviteit in Nederland beïnvloeden

Hoe verschillende sectoren de arbeidsproductiviteit in Nederland beïnvloeden

In 2022 ervoer de commerciële sector van Nederland een toename van 1,0 procent in arbeidsproductiviteit, vergeleken met de stijging van 4,3 procent in het voorgaande jaar. Deze groei werd voornamelijk aangedreven door horeca, verhuur, overige zakelijke diensten en industrie, terwijl handel, bouw en financiële dienstverlening een afname noteerden, volgens nieuwe cijfers van het CBS.

Bijdrage van verschillende sectoren

De meeste bedrijfstakken droegen positief bij aan de ontwikkeling van arbeidsproductiviteit, met de horeca-sector als de grootste bijdrager. Echter, deze sector kent gemiddeld een lagere toegevoegde waarde per gewerkt uur in vergelijking met de gehele commerciële sector, wat resulteerde in een licht negatief verschuivingseffect.

De industrie, een gemiddeld productievere bedrijfstak, liet ook een positieve bijdrage zien, ondanks een afname in het totaal aantal gewerkte uren, wat leidde tot een negatief verschuivingseffect. Anderzijds hadden handel en financiële dienstverlening een negatieve impact op de arbeidsproductiviteit.

Multifactorproductiviteit als drijvende kracht

De stijging in arbeidsproductiviteit in 2022 werd voornamelijk gestimuleerd door een toename in multifactorproductiviteit van 2,1 procent, een indicator voor technologische vooruitgang en efficiëntie. Echter, er was een negatieve bijdrage vanuit kapitaalverdieping en arbeidscompositie, mede doordat er relatief minder gekwalificeerd personeel werd ingezet dan in 2021.

De impact van sectorale ontwikkelingen

De sectorale verschuivingen en verschillen in arbeidsproductiviteit belichten de dynamische aard van de Nederlandse economie en onderstrepen het belang van technologische vooruitgang en personeelskwaliteit voor toekomstige groei.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen