De jaarlijkse huurverhoging met maximaal 3 procent boven op de inflatie is volgens de Hoge Raad niet illegaal. Hiermee komt er duidelijkheid voor huurders in de vrije sector die hoopten onterecht betaalde huur terug te krijgen. Deze hoop blijkt ongegrond.
Inflatiecorrectie en opslag in veel huurcontracten
Veel verhuurders in de vrije huursector hanteren jaarlijks een huurverhoging gebaseerd op inflatiecorrectie, aangevuld met een vaste opslag. Deze opslag is vaak standaard opgenomen in huurcontracten en zorgt voor transparantie over toekomstige huurprijzen.
Onvrede onder huurders leidde tot rechtszaken
Vorig jaar werden diverse rechtszaken aangespannen door huurders die de opslag als willekeurig en in strijd met consumentenbescherming bestempelden. Sommige rechters gaven huurders gelijk, zoals in Amsterdam. Toch besloot de rechtbank daar de Hoge Raad om een definitief oordeel te vragen.
Duidelijke regels volgens hoge raad
Volgens de Hoge Raad is het beding voor de huuropslag niet oneerlijk. Het opnemen van deze afspraken in huurcontracten maakt het voor huurders inzichtelijk wat ze aan toekomstige verhogingen kunnen verwachten. Hiermee is de methode juridisch toegestaan, zelfs als sommige huurders het als onrechtvaardig ervaren.