HomeShowbizz en CultHollywood staking: acteurs en entertainmentbedrijven in een impasse

Hollywood staking: acteurs en entertainmentbedrijven in een impasse

De voortdurende staking van Hollywood-acteurs krijgt een nieuw hoofdstuk, waarbij recente onderhandelingen tussen de Screen Actors Guild‐American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) en grote entertainmentbedrijven tot stilstand zijn gekomen. De gesprekken, gericht op cruciale arbeidskwesties zoals minimumloon, vergoedingen voor streamingproducties en het gebruik van kunstmatige intelligentie, bevinden zich in een precair stadium.

Onderhandelingen in moeilijke fase

SAG-AFTRA, vertegenwoordiger van ongeveer 160.000 professionals in de entertainmentindustrie, is verzeild geraakt in complexe onderhandelingen met prominente studio’s, streamingdiensten en productiebedrijven, waaronder industriezwaargewichten Disney en Netflix. Deze onderhandelingen stuiten op aanzienlijke hindernissen, met name betreffende de financiële implicaties van de voorstellen van de vakbond.

Kwesties over lonen en kunstmatige intelligentie

Acteurs eisen niet alleen een verhoging van het minimumloon en betere vergoedingen voor producties op streamingplatforms, maar ook duidelijke afspraken over het gebruik van kunstmatige intelligentie in de productie van films en series. Dit zijn echter punten waar de entertainmentbedrijven tegenaan lopen, waarbij zij benadrukken dat de voorstellen van de vakbond zouden resulteren in een “ondraaglijke economische last” van 800 miljoen dollar per jaar.

Gevolgen voor de industrie

De staking, die begon op 14 juli, en eerdere werkonderbrekingen door scriptschrijvers hebben de productie van films, series en televisieprogramma’s verstoord, met directe gevolgen voor populaire shows zoals “Jimmy Kimmel Live!” en “Saturday Night Live”. Ook grotere evenementen, zoals de Emmy Awards, zijn verplaatst door de aanhoudende arbeidsgeschillen en stakingen.

Toekomst van de onderhandelingen

Terwijl de schrijversvakbond al een succesvolle overeenkomst heeft bereikt en weer aan het werk is, wachten de producties van films en series nog op een doorbraak in de onderhandelingen met de acteurs. De entertainmentindustrie en de betrokken professionals kijken gespannen toe naar de ontwikkelingen in deze voortdurende staking en naar de mogelijke toekomstscenario’s voor Hollywood-producties.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen