De afgelopen week hebben banken en andere geldverstrekkers opnieuw hun hypotheekrentetarieven verhoogd, en dit blijkt een voortzetting te zijn van een trend die zich al enkele weken voordoet. De stijging van de hypotheekrentes wordt voornamelijk toegeschreven aan de aanhoudende inflatie, die invloed heeft op de financiële markten.
Stijging van hypotheekrentes
Het gemiddelde tarief voor huizenkopers die hun rente voor een periode van twintig jaar willen vastzetten, met de garantie van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), bedraagt nu 4,76 procent. Dit betekent een toename van 0,3 procentpunt ten opzichte van slechts vier weken geleden. Ook de vaste rentetarieven voor tien- en dertigjarige hypotheken zijn gestegen met een vergelijkbare 0,3 procentpunt.
Van historisch laag naar gestage stijging
Jarenlang werden huizenkopers verwend met zeer lage hypotheekrentes, vaak rond de 1,5 procent. Echter, in de eerste helft van vorig jaar begonnen de rentetarieven snel te stijgen. Vanaf oktober 2022 vertoonden de hypotheektarieven aanzienlijke schommelingen. Recentelijk is echter opnieuw een opwaartse trend zichtbaar geworden.
Inflatie als aanjager van rentestijging
Deskundigen wijzen erop dat de verwachting is dat centrale banken wereldwijd hun rentetarieven hoog zullen houden, of mogelijk zelfs verder zullen verhogen, om de aanhoudende inflatie onder controle te krijgen. Deze beleidsmaatregelen vinden hun weerslag in de rentetarieven die worden gehanteerd door grote financiële instellingen zoals ING en Rabobank, evenals andere geldverstrekkers, met inbegrip van hypotheekverstrekkers.
Impact op huizenkopers en woningprijzen
De voortdurende stijging van de hypotheekrentes gedurende het afgelopen anderhalf jaar heeft geleid tot een beperktere leencapaciteit voor huizenkopers. Dit heeft als gevolg gehad dat zij minder kunnen bieden op woningen. In augustus vorig jaar begonnen de woningprijzen hierdoor te dalen. Pas de afgelopen maanden is er een lichte stijging in de prijzen van koophuizen waarneembaar.