HomeBouw & WonenHypotheekrentes blijven stijgen als gevolg van aanhoudende inflatie

Hypotheekrentes blijven stijgen als gevolg van aanhoudende inflatie

De afgelopen week hebben banken en andere geldverstrekkers opnieuw hun hypotheekrentetarieven verhoogd, en dit blijkt een voortzetting te zijn van een trend die zich al enkele weken voordoet. De stijging van de hypotheekrentes wordt voornamelijk toegeschreven aan de aanhoudende inflatie, die invloed heeft op de financiële markten.

Stijging van hypotheekrentes

Het gemiddelde tarief voor huizenkopers die hun rente voor een periode van twintig jaar willen vastzetten, met de garantie van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), bedraagt nu 4,76 procent. Dit betekent een toename van 0,3 procentpunt ten opzichte van slechts vier weken geleden. Ook de vaste rentetarieven voor tien- en dertigjarige hypotheken zijn gestegen met een vergelijkbare 0,3 procentpunt.

Van historisch laag naar gestage stijging

Jarenlang werden huizenkopers verwend met zeer lage hypotheekrentes, vaak rond de 1,5 procent. Echter, in de eerste helft van vorig jaar begonnen de rentetarieven snel te stijgen. Vanaf oktober 2022 vertoonden de hypotheektarieven aanzienlijke schommelingen. Recentelijk is echter opnieuw een opwaartse trend zichtbaar geworden.

Inflatie als aanjager van rentestijging

Deskundigen wijzen erop dat de verwachting is dat centrale banken wereldwijd hun rentetarieven hoog zullen houden, of mogelijk zelfs verder zullen verhogen, om de aanhoudende inflatie onder controle te krijgen. Deze beleidsmaatregelen vinden hun weerslag in de rentetarieven die worden gehanteerd door grote financiële instellingen zoals ING en Rabobank, evenals andere geldverstrekkers, met inbegrip van hypotheekverstrekkers.

Impact op huizenkopers en woningprijzen

De voortdurende stijging van de hypotheekrentes gedurende het afgelopen anderhalf jaar heeft geleid tot een beperktere leencapaciteit voor huizenkopers. Dit heeft als gevolg gehad dat zij minder kunnen bieden op woningen. In augustus vorig jaar begonnen de woningprijzen hierdoor te dalen. Pas de afgelopen maanden is er een lichte stijging in de prijzen van koophuizen waarneembaar.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen