HomeKlimaatIn 131 gebieden in Nederland moet de stikstofuitstoot met 70% omlaag

In 131 gebieden in Nederland moet de stikstofuitstoot met 70% omlaag

In de stikstofplannen die het kabinet vandaag naar buiten heeft gebracht staat dat de stikstofuitstoot in veel delen van Nederland met 70% moet worden teruggedrongen, waardoor niet alle boeren door kunnen gaan met hun bedrijf. Het gaat om 131 gebieden die dicht bij kwetsbare natuur liggen.

Om de natuur een eerlijke kans op herstel te geven, staat er in het Nationaal Programma Landelijk Gebied hoeveel de stikstofuitstoot in 2030 verlaagd moet zijn. Er zijn gebieden waar dat slechts 12% is, maar er zijn dus ook 131 gebieden waar het enorm verlaagd moet worden.

Het is nu de bedoeling dat de provincies met het plan aan de slag gaan. Voor 1 juli 2023 moeten zij duidelijk hebben gemaakt hoe zij deze doelen willen bereiken, waarbij ze maatregelen kunnen nemen voor de bouw, het verkeer en de industrie. Het grootste offer zal echter van de veehouders moeten komen, aangezien zij volgens het RIVM verantwoordelijk zijn voor 41% van de stikstofneerslag in gevoelige natuurgebieden.

Er zijn volgens de verantwoordelijke ministers Staghouwer van landbouw en Van der Wal van stikstof 3 mogelijkheden voor de boeren in de meest kwetsbare gebieden: hun bedrijf verplaatsen, (verder) verduurzamen of stoppen.

Door de redactie.

Advertorials

Gerelateerde Artikelen

Net Binnen