HomeAlgemeenIn hoger beroep levenslange gevangenisstraf geëist voor viervoudige moord in Etten-Leur

In hoger beroep levenslange gevangenisstraf geëist voor viervoudige moord in Etten-Leur

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep opnieuw een levenslange gevangenisstraf geëist tegen een 36-jarige man, verdacht van een viervoudige moord in Etten-Leur op 27 maart 2020. Zijn moeder, echtgenote en twee jonge kinderen werden de volgende dag dood aangetroffen in hun woning.

De verdachte heeft bekend zijn moeder te hebben vermoord, maar ontkent betrokkenheid bij de dood van zijn vrouw en kinderen. Het OM betitelt zijn alternatieve verklaring, waarin onbekenden uit het buitenland zijn gezin zouden hebben vermoord, als “volstrekt ongeloofwaardig”.

Bij het eerste proces eiste de aanklager eveneens levenslang. De rechtbank veroordeelde de man echter tot een gevangenisstraf van 30 jaar, uitgaande van driemaal doodslag en eenmaal moord. Hierbij werd overwogen dat voorbedachte raad bij het eerste slachtoffer mogelijk, maar niet met zekerheid vast te stellen was.

Het OM betwist deze uitspraak en pleit voor een strengere straf in hoger beroep. Zij wijzen op het bewijsmateriaal dat de verdachte verantwoordelijk houdt voor alle vier de moorden. Alle slachtoffers werden gewurgd met snoeren nadat zij waren gedrogeerd. Getuigenverklaringen plaatsen de verdachte bij zijn moeder op het moment van de moord.

Volgens het OM is er geen bewijs dat derden aanwezig waren in het huis en mogelijk betrokken waren bij de moorden.

Het motief achter deze gruwelijke daad blijft onduidelijk. Hoewel de verdachte elke betrokkenheid ontkent, suggereert de advocaat-generaal dat enorme gokschulden en de angst voor gezichtsverlies mogelijk een rol hebben gespeeld.

Het OM ziet de verdachte als volledig toerekeningsvatbaar, ondanks het feit dat de verdachte grotendeels ontkent en minimale medewerking heeft verleend aan een psychiatrisch onderzoek.

“De aard van deze zaak is uitzonderlijk. De verdachte heeft vier mensen beroofd van hun leven; mensen die hem als echtgenoot, zoon en vader vertrouwden. De manier waarop dit gebeurde, met een kille en berekende aanpak, is onvoorstelbaar”, aldus de advocaat-generaal. Hij stelt dat een levenslange gevangenisstraf passend is, gezien de ernst van de feiten en de houding van de verdachte.

Het Hof zal op 4 juli om 09:00 uur uitspraak doen in deze zaak.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen