HomeKlimaatIn sommige gebieden moet stikstofuitstoot met 70 tot 80 procent omlaag

In sommige gebieden moet stikstofuitstoot met 70 tot 80 procent omlaag

De stikstofuitstoot zou in bepaalde gebieden in Nederland met 70 tot 80% omlaag moeten, zo bevestigen bronnen in Den Haag naar aanleiding van een bericht in de NRC.  Hierbij gaat het bijvoorbeeld om De Peel in Noord-Brabant en de Gelderse Vallei. Er zijn ook gebieden waar slechts vermindering van stikstofuitstoot van zo’n 20% nodig zal zijn.

Het wordt aan de provincies zelf overgelaten hoe ze de doelen, omschreven in de ‘Regiostrategie’ voorbereid op het ministerie van Landbouw, gaan bereiken. Die provincies krijgen een jaar om een ‘gebiedsplan’ te ontwikkelen en voor de uitvoering krijgen ze vervolgens geld van het Rijk. Er is ruimte voor de provincies om eventueel eerder met hun plan te beginnen als ze dat willen.

Volgens deskundigen kunnen dit soort percentages echter alleen worden bereikt met medewerking van een groot aantal sectoren. Er zullen bijvoorbeeld veel boeren moeten worden uitgekocht of worden omgeschakeld naar vormen die minder intensief zijn binnen de veehouderij. Naar aanleiding van dit bericht in de NRC wil het ministerie van Landbouw nog niet inhoudelijk reageren, behalve dat ze aangeven dat er volgende week door het kabinet gepraat zal worden over de aanpak van de stikstofuitstoot.

Door de redactie.

Advertorials

Gerelateerde Artikelen

Net Binnen