HomeEconomischIndustriële ondernemersvertrouwen daalt voor derde maand op rij

Industriële ondernemersvertrouwen daalt voor derde maand op rij

Het producentenvertrouwen in de industrie heeft een derde maand van opeenvolgende dalingen doorgemaakt, zo meldt het CBS. Het vertrouwen daalde van 2,1 in mei naar 1,0 in juni. Deze daling wordt grotendeels toegeschreven aan een minder optimistische kijk op toekomstige bedrijfsactiviteiten en de orderboeken.

Voor het eerst sinds februari 2021 lag het producentenvertrouwen onder het gemiddelde van de afgelopen 20 jaar, dat op 1,3 stond. Het hoogste niveau van vertrouwen werd geregistreerd in november 2021 met een indrukwekkende 12,7, terwijl het dieptepunt werd bereikt in april 2020 met -28,7.

De verminderde verwachtingen voor bedrijfsactiviteiten, orderportefeuilles en voorraden waren vooral de drijfveren achter de verslechterde stemming. Ondanks de algemene neerwaartse trend, waren er nog steeds enkele positieve notities. Meer ondernemers beschouwden hun orderboek als groot genoeg voor de tijd van het jaar, en meer ondernemers verwachtten dat hun productie de komende drie maanden zou toenemen dan degenen die een daling voorzagen.

De situatie rond voorraden was echter negatiever, met meer ondernemers die hun voorraad eindproduct als te groot beschouwden dan degenen die vonden dat deze te klein was.

In juni nam het producentenvertrouwen af in de helft van de belangrijkste industriële sectoren. De meest positieve stemming werd gevonden onder ondernemers in de elektrotechnische en machine-industrie, terwijl ondernemers in de hout- en bouwmaterialenindustrie het minst optimistisch bleven.

Daarnaast meldde het CBS dat de gemiddelde dagelijkse productie van de Nederlandse industrie in april 12,1% lager was dan in dezelfde maand van het voorgaande jaar, wat de grootste daling is sinds april 2009. Ook de drie voorgaande maanden van 2023 zagen een jaar-op-jaar krimp in productie.

De stemming onder Duitse industriële ondernemers, een cruciale markt voor Nederlandse bedrijven, is eveneens verslechterd volgens de IFO-index. Deze ondernemers waren aanzienlijk negatiever over hun toekomstige bedrijfssituatie en minder positief over hun huidige stand van zaken. Ondanks dit, meldde Destatis dat de gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie in april 2,6% hoger was dan een jaar eerder.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen