Volgens voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn de kosten voor boodschappen en diensten in Nederland afgelopen maand 3,6 procent hoger dan in oktober vorig jaar. Dit betekent een lichte toename van de inflatie, die in september nog op 3,5 procent lag.
Prijsstijging in voedingsmiddelen blijft aanhouden
De kosten voor voedingsmiddelen blijven stijgen, waarbij ook de hogere prijzen van tabaksproducten een rol spelen. Tegelijkertijd is energie, waaronder brandstof en elektriciteit, in prijs gedaald ten opzichte van vorig jaar, wat het inflatiecijfer enigszins temperde.
Inflatie blijft boven de 3 procent
Na de piek van de inflatie in 2022 nam deze in de herfst van 2023 af. Echter, de afgelopen vijf maanden lag de inflatie opnieuw boven de 3 procent, wat hoger is dan de wenselijke grens van 2 procent. Economen benadrukken dat een stabiele inflatie onder de 2 procent voordelig is voor de economie.
Nederland blijft koploper in eurozone-inflatie
In vergelijking met andere eurozone-landen kent Nederland al enige tijd een relatief hoge inflatie. In september stond Nederland vierde in de lijst, na Roemenië, België en Polen. De gemiddelde inflatie in de eurozone daalde in die periode naar 1,7 procent, licht lager dan de eerdere schatting van 1,8 procent.
ECB verlaagt rente wegens economische zorgen
De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagde twee weken geleden de rente met een kwart procentpunt naar 3,25 procent. Dit is de derde verlaging sinds juni en volgt op jaren van renteverhogingen om inflatie tegen te gaan. De beslissing kwam doordat de ECB niet alleen verbetering ziet in de inflatiecijfers, maar ook vanwege economische zorgen en een afname in loongroei.
De ECB verwacht dat de inflatie het komende jaar verder zal dalen.