HomeAlgemeenIntense conflicten rondom Al-Shifa ziekenhuis in Gaza-Stad

Intense conflicten rondom Al-Shifa ziekenhuis in Gaza-Stad

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft er “intens geweld” plaatsgevonden bij het Al-Shifa ziekenhuis in Gaza-Stad. Dit ziekenhuis, het grootste in de Gazastrook, werd onlangs getroffen tijdens nachtelijke aanvallen, resulterend in zes doden.

Verschillende ziekenhuizen beschadigd door aanvallen

Informatie van Palestijnse autoriteiten, onder leiding van Hamas, geeft aan dat meerdere ziekenhuizen beschadigd zijn door recente Israëlische aanvallen. Het Indonesische ziekenhuis en het Al-Rantisi ziekenhuis in Gaza hebben schade opgelopen, waarbij in het laatste een brand uitbrak.

Israëls standpunt en Hamas’ ontkenning

Het Israëlische leger benadrukt dat burgers niet het doelwit zijn en streeft ernaar hen niet te raken. Israël beschuldigt Hamas ervan verborgen commandocentra en tunnels te onderhouden onder het Al-Shifa en andere ziekenhuizen. Hamas ontkent deze aantijgingen.

Ziekenhuizen omsingeld en afgesloten

Volgens rapporten van Al Jazeera zijn vier ziekenhuizen, waaronder het Al-Shifa, omsingeld. Tanks en andere militaire voertuigen hebben de gebieden rond de ziekenhuizen afgesloten. De directeur van het Al-Shifa ziekenhuis beschuldigt Israël van het voeren van een oorlog tegen de ziekenhuizen in Gaza-Stad.

Verslechterende situatie voor ziekenhuizen in Gaza

De WHO meldt dat de situatie voor ziekenhuizen in Gaza steeds penibeler wordt. Van de 36 ziekenhuizen zijn er 21 buiten gebruik door verwoesting, schade, of brandstoftekorten. De overige ziekenhuizen functioneren slechts gedeeltelijk. Hulpgoederen die via Egypte Gaza binnenkomen, kunnen de noordelijke regio’s niet bereiken.

Evacuatieproblemen en ontheemden in Al-Shifa

Het Al-Shifa ziekenhuis kreeg opdracht tot evacuatie van Israël. Echter, volgens het ministerie van gezondheid van Gaza, dat onder Hamas valt, is een volledige evacuatie onmogelijk. Er verblijven momenteel tientallen couveusebaby’s, kritieke patiënten en duizenden ontheemden in het ziekenhuis.

Massale verplaatsing in Gaza

Duizenden mensen uit het noorden van Gaza verplaatsen zich naar het zuiden. Beelden tonen hoe de enige snelweg uit het conflictgebied volstroomt met mensen. Velen van hen zochten eerder onderdak in het Al-Shifa ziekenhuis.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen