HomeAlgemeenJapan keurt controversiële LHBTI-wet goed ondanks kritiek uit de gemeenschap

Japan keurt controversiële LHBTI-wet goed ondanks kritiek uit de gemeenschap

Het Japanse parlement heeft een langverwachte wet aangenomen om begrip voor LHBTI’ers te bevorderen, ondanks felle kritiek vanuit de gemeenschap zelf. Tegenstanders stellen dat de formulering van de wet, die stelt dat “ongepaste discriminatie niet getolereerd wordt”, in feite ruimte laat voor ‘gepast discrimineren’.

De discriminatie van LHBTI’ers is een terugkerend probleem in Japan, waar zij vaak worden afgewezen voor werkgelegenheid of huisvesting. Tot op heden heeft het gebrek aan beschermende wetgeving dit probleem alleen maar verergerd. Japan is door de G7-landen onder druk gezet om een grotere diversiteit en inclusiviteit te bevorderen, inclusief de vertegenwoordiging van de lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender gemeenschap.

Oorspronkelijk was de bedoeling om deze LHBTI-wet in te voeren voor de G7-top in mei. Echter, interne onenigheid leidde tot vertraging in de implementatie. Het initiële wetsvoorstel stelde dat discriminatie op basis van seksuele geaardheid en genderidentiteit “niet getolereerd” zou worden.

Een commissielid dat betrokken was bij de wet uitte echter zorgen dat de veiligheid van vrouwen en kinderen in het geding zou komen, met name als trans personen toegang zouden krijgen tot openbare toiletten en badkamers. Deze bezorgdheid leidde tot een wijziging in de wetstekst, waarin nu staat dat er geen “ongepaste discriminatie” mag plaatsvinden.

Demonstranten verzamelden zich buiten het parlementsgebouw in Tokio om te protesteren tegen de goedkeuring van de wet. “Ik ben zo boos”, zei de organisator van het protest, Tomoya Asanuma, een transgender man. “Wij als gemeenschap zijn niet betrokken geweest bij dit proces. Ik heb ervaren hoe het is om gediscrimineerd te worden. Deze wet gaat daar niets aan veranderen.”

Ook Taiga Ishikawa, de eerste openlijk homoseksuele man in het Japanse parlement, was aanwezig bij het protest. Hij bekritiseerde vooral de clausule die stelt dat Japanse burgers “in een staat van gemoedsrust” moeten kunnen leven, maar niet specifiek vermeldt dat LHBTI’ers beschermd moeten worden tegen discriminatie.

Het parlement, dat in de laatste weken van zijn huidige termijn zit, is ook bezig met andere wetgeving. Het heeft zojuist een wet aangenomen die de definitie van verkrachting uitbreidt van “gedwongen geslachtsgemeenschap” naar “seksuele gemeenschap zonder wederzijdse instemming”, en verhoogt de wettelijke leeftijd voor seksuele meerderjarigheid van 13 naar 16 jaar.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen