HomeEconomischKabinet wil kolencentrales harder laten draaien om gasvoorraad aan te vullen

Kabinet wil kolencentrales harder laten draaien om gasvoorraad aan te vullen

Bronnen in Den Haag hebben bevestigd dat het kabinet ervoor heeft gekozen kolencentrales de komende periode harder te laten draaien om de gasvoorraad aan te vullen. Zo zou voorkomen moeten worden dat huishoudens komende winter in de kou komen te zitten en wordt er minder aardgas verbruikt.

Dit plan is een reactie van de regering op het Duitse noodplan dat gisteren naar buiten kwam om de gasvoorraad op peil te hebben. Duitsland is wel een stuk afhankelijker van gas uit Rusland dan dat Nederland dat is, maar Nederland wil wel op tijd zijn met het nemen van maatregelen om voor de winter de gasvoorraad op orde te hebben.

De 3 Nederlandse kolencentrales mogen echter niet zomaar harder gezet worden, maar op maximaal 35% van hun capaciteit om de uitstoot van CO2 te beperken. Coalitiepartijen VVD en CDA hebben eerder al aangedrongen, na het ingrijpende besluit van het Russische Gazprom, om de Nederlandse kolencentrales snel boven dit wettelijke maximum te laten produceren. Hier was D66 het niet mee eens vanwege de extra CO2-uitstoot en de partij wilde hier ook niet verder over praten. Volgens D66 zou er namelijk genoeg gas in Nederland zijn, iets waar volgens bronnen nu door het kabinet toch anders over wordt gedacht.

Door de redactie; foto: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/

Advertorials

Gerelateerde Artikelen

Net Binnen