HomeAlgemeenKachovka Dam verwoest: overstromingen en evacuaties in Zuid-Oekraïne

Kachovka Dam verwoest: overstromingen en evacuaties in Zuid-Oekraïne

In de Zuid-Oekraïense regio Cherson is de Kachovka-stuwdam vernietigd, wat heeft geleid tot overstromingen en massale evacuaties. De belangrijke dam is een politiek twistpunt geworden, met Oekraïne en Rusland die elkaar beschuldigen van de destructieve daad.

Vrees voor vele overstromingen

Video-opnamen laten zien hoe immense hoeveelheden water uit een opening in de dam gushen, wat een groeiende vrees veroorzaakt voor lokale gemeenschappen. De verwachting is dat ongeveer tachtig dorpen en delen van de havenstad Cherson zullen overstromen. Volgens de door Rusland geïnstalleerde gouverneur van Cherson zal het waterpeil binnen enkele uren een kritieke hoogte bereiken.

Enkele honderden huizen in het potentieel overstromingsgebied zijn geëvacueerd, hoewel het aantal inwoners in dit door Rusland bezette gebied onduidelijk blijft. Laaggelegen gebieden onder controle van Oekraïne zijn al preventief ontruimd.

Dringend beraad Zelensky

President Zelensky van Oekraïne heeft een dringend beraad bijeengeroepen om te reageren op de crisis. Hij verklaarde dat de verwoesting van de Kachovka-hydro-elektrische centrale bevestigt dat “Russische terroristen uit elke hoek van Oekraïne moeten worden gezet”. De door Rusland geïnstalleerde autoriteiten, aan de andere kant, bestempelen de sabotagedaad als een terroristische actie. Het Russische persbureau Tass beweert dat de dam werd geraakt door raketten afgevuurd uit een Oekraïens wapensysteem. De sterke stroming heeft volgens hen al de helft van de dam weggevaagd.

Kerncentrale Zaporizja

Een andere groeiende zorg is de mogelijke impact op de kerncentrale Zaporizja. De Kachovka-dam speelt een cruciale rol in de watervoorziening van de in 2014 door Rusland geannexeerde Krim, en het water is ook nodig voor de koeling van de kerncentrale. Hoewel de situatie bij de kerncentrale momenteel onder controle is, wordt deze nauwlettend in de gaten gehouden door de door Rusland geïnstalleerde autoriteiten, het Oekraïense atoomagentschap en de VN-atoomwaakhond IAEA.

De kerncentrale, de grootste in Europa, is sinds het begin van het conflict in handen van Rusland. Oekraïens personeel wordt gedwongen de centrale draaiende te houden, ondanks berichten van voortdurende beschietingen in de omgeving.

De Kachovka-dam, dertig meter hoog en gebouwd in 1956, herbergt ook een energiecentrale die elektriciteit opwekt uit stromend water. Volgens Oekraïne is deze centrale nu onherstelbaar beschadigd.

Het conflict over de dam dateert van vorig jaar, toen Oekraïne en Rusland elkaar al beschuldigden van het plannen van sabotage-acties. Nu is de dreiging werkelijkheid geworden, met potentieel verwoestende gevolgen.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen