HomeEconomischKLM piloten bereiken overeenkomst over CAO; geplande staking afgewend

KLM piloten bereiken overeenkomst over CAO; geplande staking afgewend

Amsterdam – De piloten van KLM en de luchtvaartmaatschappij hebben een akkoord bereikt over de CAO, waardoor de geplande staking van KLM-piloten van vanochtend niet doorging. Vakbond VNV had een korte werkonderbreking aangekondigd, maar meldingen van laatste-urengesprekken geven aan dat een akkoord toch is bereikt.

Overeenkomst op hoofdlijnen

Volgens de verklaringen van KLM zijn de vakbond VNV en de luchtvaartmaatschappij het op hoofdlijnen eens geworden over de nieuwe KLM-CAO. De details van de overeenkomst moeten in de komende dagen verder worden uitgewerkt, waarna de KLM-piloten, vertegenwoordigd door de vakbond VNV, hun stem kunnen uitbrengen. “We zijn blij dat we uiteindelijk, in constructief overleg, dit resultaat hebben kunnen bereiken”, vermeldt KLM op haar officiële website.

Moeizame onderhandelingen

De actie was oorspronkelijk aangekondigd vanwege moeizame onderhandelingen rond de CAO voor KLM-piloten. VNV eiste een loonsverhoging van gemiddeld 6 procent per jaar, terwijl KLM niet meer dan 5 procent bood. Naast de looneisen hadden de KLM-piloten ook behoefte aan verbeterde arbeidsomstandigheden, waaronder meer flexibiliteit in het rooster.

Potentiële vertragingen voorkomen

De geplande staking van KLM-piloten zou het werk tussen 11 en 12 uur vanochtend stilleggen, wat tot gevolg zou hebben dat ongeveer vijftien vluchten op Schiphol vertraging zouden oplopen. Dankzij de bereikte CAO-overeenkomst tussen KLM en VNV zijn deze potentiële verstoringen in de dienstregeling voorkomen.

Afwachten op details

Hoewel de staking van de KLM-piloten is afgewend, zijn de details van de CAO-overeenkomst nog niet bekendgemaakt. Zowel KLM als de vakbond VNV zullen de komende dagen werken aan het uitwerken van de afspraken. Het is van belang dat de leden van de vakbond VNV nog hun goedkeuring geven aan de nieuwe CAO voordat deze definitief voor de KLM-piloten in werking treedt.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen