HomeAlgemeenKNMI ziet daling aantal aardbevingen in Groningen vorig jaar stagneren

KNMI ziet daling aantal aardbevingen in Groningen vorig jaar stagneren

In Nederland waren er in 2021 in totaal 95 aardbevingen: 75 geïnduceerd (door gaswinning) en 20 tektonische (natuurlijke) aardbevingen. De meeste geïnduceerde bevingen vonden plaats in het Groningenveld, 72 in totaal. Daarnaast hebben supersone vliegtuigen, zware knallen en vulkaanuitbarstingen tot meetbare trillingen geleid.

Van de 75 geïnduceerde aardbevingen vonden er 72 plaats in het Groningenveld (figuur 1). Hiervan hadden 12 bevingen een magnitude van 1,5 en hoger (figuur 2). In 2020 waren dit er 69 waarvan 16 bevingen groter dan 1,5 magnitude. Bij Garrelweer was op 16 november de krachtigste geïnduceerde beving van 2021 met een magnitude van 3,2. De 20 natuurlijke aardbevingen vonden plaats in Limburg (18) en Brabant (2).

Het totaal aantal aardbevingen in het Groningenveld in 2021 is met 72 hoger dan in 2020. De dalende trend van de laatste jaren stagneert daarmee. In de loop der jaren zijn er meer seismische meetinstrumenten geplaatst waardoor de het netwerk steeds kleinere aardbevingen kan meten. Om de aantallen aardbevingen door de jaren te kunnen vergelijken staan in figuur 2 de aardbevingen van magnitude 1,5 en hoger weergegeven. Deze aardbevingen zijn vanaf 1991, het begin van de aardbevingen in het Groningenveld, allemaal gemeten. Het aantal aardbevingen van magnitude 1,5 en hoger varieert de laatste jaren rond de 15 en in 2021 waren er 12 aardbevingen. 

Natuurlijke bevingen

In Nederland treden zowel geïnduceerde als natuurlijke aardbevingen op. Geïnduceerde aardbevingen zijn het gevolg van menselijk handelen. Deze aardbevingen vinden voornamelijk plaats in het noorden van Nederland ten gevolge van de gaswinning. Natuurlijke aardbevingen zijn het gevolg van de platentektoniek en treden op in het zuiden van Nederland. De 20 natuurlijke aardbevingen vonden plaats in Limburg (18) en Brabant (2).

De natuurlijke aardbevingen in Brabant, nabij Hapert en Bladel, traden op in gebied waar seismiciteit voorkomt. Dit gebeurt echter niet vaak; de voorgaande aardbeving in dat gebied was dan ook in 1932.

Bron: KNMI

Gerelateerde Artikelen

Marketing

Net Binnen