HomeAlgemeenKoning Willem-Alexander betuigt excuses voor Nederlands slavernijverleden

Koning Willem-Alexander betuigt excuses voor Nederlands slavernijverleden

Koning Willem-Alexander heeft een historische verontschuldiging aangeboden voor het slavernijverleden van Nederland. Deze ongekende stap in de koninklijke geschiedenis werd gevierd met een overweldigend applaus van de toehoorders. “Ik beleef deze momenten met diepe emotie en betrokkenheid,” merkte de vorst op tijdens zijn toespraak.

De koning richtte zich tot het volk vanuit het Oosterpark in Amsterdam, tijdens de Nationale Herdenking van het Slavernijverleden. Vandaag markeert niet alleen de start van het herdenkingsjaar, maar ook de 150e verjaardag van de afschaffing van de slavernij in alle Nederlandse koloniën.

Premier Rutte had een half jaar geleden al namens de regering van Nederland excuses aangeboden voor de onbeschrijfelijke gruwelen die aan de slaafgemaakten zijn aangedaan. Afstammelingen van de slachtoffers hadden echter benadrukt dat het van groot symbolisch belang zou zijn als Koning Willem-Alexander zich ook officieel zou uitspreken over dit deel van de Nederlandse geschiedenis. De toespraak van de koning werd live uitgezonden in Suriname en de Caribische delen van het Koninkrijk, en werd ontvangen als een belangrijk moment van erkenning en verzoening.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen