HomeZorg & WelzijnLareb: 373 meldingen van hartontstekingen na coronavaccinaties

Lareb: 373 meldingen van hartontstekingen na coronavaccinaties

Bijwerkingencentrum Lareb meldt dat er tot eind januari 2022 373 meldingen zijn binnengekomen over ontstekingen van de hartspier of het hartzakje op zo’n 30 miljoen gegeven coronavaccinaties. Het gaat om bekende zeldzame bijwerkingen van de vaccins van Moderna en Pfizer/BioNTech.

Vooral bij mannen jonger dan 40 jaar werd de ontsteking van de hartspier, myocarditis, gemeld. Ontsteking van het hartzakje, pericarditis, werd vooral gemeld bij mannen, volwassenen en ouderen. Hierbij ging het even vaak om de tweede als de eerste prik.

Aan deze twee soorten hartproblemen zijn in totaal 3 mensen overleden na een vaccinatie met Pfizer/BioNTech. Echter kunnen hierbij ook infecties of andere hartaandoeningen invloed hebben gehad. Daarnaast kan er ook een andere oorzaak dan vaccinatie zijn van een myocarditis of pericarditis, ondanks dat deze vlak na vaccinatie optreedt.

Ook na het vaccin van Janssen zijn 2 mensen overleden na myocarditis of pericarditis en na het AstraZeneca vaccin is er 1 iemand overleden hieraan. Het zijn echter geen bekende bijwerkingen van deze vaccins.

Lareb meldt echter ook dat er uit onderzoeken gebleken is dat het risico groter is op myocarditis en pericarditis na een coronainfectie dan door de coronavaccins.

Door de redactie.

Advertorials

Gerelateerde Artikelen

Net Binnen