HomeAlgemeenLeefomstandigheden aanmeldcentrum Ter Apel baart Inspecties zorgen

Leefomstandigheden aanmeldcentrum Ter Apel baart Inspecties zorgen

Inspectie Justitie en Veiligheid samen met Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd uiten hun zorgen over de kritieke situatie in het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel, zoals gemeld door RTV Noord.

Capaciteitsproblemen in de opvang

De kans dat asielzoekers buiten moeten overnachten neemt toe, volgens inspecteur-generaal Esther de Kleuver. Een urgente behoefte aan leefbare, veilige opvang voor asielzoekers en een veilige werkomgeving voor COA-medewerkers is evident.

Deze zorgelijke update volgt op een waarschuwing van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Eerdere drukte in Ter Apel heeft er al eens toe geleid dat asielzoekers buiten sliepen, en de huidige omstandigheden lijken die trend te herhalen.

Gezondheidszorg uitdagingen

Er zijn meldingen van asielzoekers die onvoldoende medische screening krijgen. Bovendien is de screening voor tuberculose vertraagd, wat risico’s met zich meebrengt.

Er is een specifieke zorg voor de alleenstaande minderjarige vluchtelingen (amv’s). Hoewel er plek is voor 250 amv’s, was er op 26 oktober een overschot van 20, en eerder deze maand zelfs 120. Deze kinderen vereisen adequate opvang en extra ondersteuning.

Oproep tot actie

De inspecties, hoewel niet in staat om sancties op te leggen, willen het signaal afgeven dat deze situatie onhoudbaar is. COA’s waarschuwing, gesteund door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en Vluchtelingenwerk Nederland, benadrukt dit ook.

De controverse rondom de spreidingswet, bedoeld om asielzoekers gelijkmatiger over het land te verdelen, blijft voortduren, waarbij de Eerste Kamer recentelijk heeft besloten om de behandeling van de wet niet uit te stellen.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

1 REACTIE

  1. Beste lezers,

    Ik heb zojuist het artikel over de zorgen van de Inspectie Justitie en Veiligheid en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd over het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel gelezen. Ik vond het artikel zeer interessant en het heeft me aan het denken gezet over de situatie van asielzoekers in Nederland.

    Een punt dat de inspecties benadrukken, is de kritieke situatie in het aanmeldcentrum. Dit is zorgwekkend, omdat het aanmeldcentrum de eerste plek is waar asielzoekers terechtkomen en het van groot belang is dat zij hier op een humane en respectvolle manier worden behandeld. De inspecties wijzen op problemen zoals

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen