HomeZorg & WelzijnLeveringen Janssen-vaccin door Johnson & Johnson in Europa uitgesteld

Leveringen Janssen-vaccin door Johnson & Johnson in Europa uitgesteld

De uitrol van het coronavaccin Janssen in Europa is uitgesteld door het moederbedrijf ervan, Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson. De reden hiervoor is dat er meldingen zijn gekomen over een mogelijke bijwerking van het Janssen-vaccin.

Zes jonge vrouwen in de VS kregen de zeldzame vorm van trombose, nadat ze met dit vaccin waren ingeënt. Er is een onderzoek ingesteld naar deze bijwerkingen. Inmiddels zijn er in de VS al 6,8 miljoen doses van het vaccin ingezet. Het CDC, Amerikaanse versie van het RIVM, en medicijnwaakhond FDA hebben nu geadviseerd een pauze in te lassen voor het gebruik van het vaccin, wat dus ook gebeurd.
Hierdoor onderzoekt ook het Europees Geneesmiddelbureau (EMA) deze zeldzame trombosemeldingen.

In een verklaring van Johnson & Johnson is het volgende te lezen: “We zijn op de hoogte van een uiterst zeldzame aandoening waarbij een klein aantal mensen bloedstolsels kregen in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes na toediening van ons covid-19-vaccin.”

In Nederland zijn gisteren de eerste 79.200 Janssen-vaccins geleverd en later deze maand zouden er nog zo’n 90.000 vaccins geleverd worden. In totaal zouden er in april, mei en juni 3 miljoen doses Janssen-vaccins aan Nederland geleverd worden. Of deze leveringen nu in gevaar zijn en wat er met de al geleverde vaccins gebeurd, is nog niet bekend.

Foto: pixabay

Jos
Jos
Wij verzorgen met actuma het dagelijkse nieuws en online marketing voor bedrijven. In een open, no-nonsense cultuur werken onze teamleden met elkaar samen aan effectieve ideeën. Wij hopen dat jullie plezier beleven aan deze artikelen.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen