HomeEconomischLichte groei in consumentenbestedingen augustus 2023

Lichte groei in consumentenbestedingen augustus 2023

Nederlandse huishoudens realiseerden een marginale stijging van 0,5% in de aanschaf van goederen en diensten in augustus 2023 in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, aldus gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Terwijl de aankoop van diensten steeg, werd er bezuinigd op goederen.

Focus op consumentenuitgaven aan diensten

Consumenten verhoogden hun uitgaven aan diensten met 1,8%, waaronder uitgaven aan verzekeringen, openbaar vervoer en recreatie zoals restaurantbezoeken en evenementen. Diensten beslaan meer dan de helft van de totale consumptieve bestedingen van huishoudens in het binnenland, een trend die in augustus 2023 werd voortgezet.

Vermindering in uitgaven aan voeding en duurzame goederen

In tegenstelling tot diensten, werd er op goederen bezuinigd. Uitgaven aan voedings- en genotmiddelen daalden met 3,7%, en aan duurzame goederen, waaronder huisartikelen en elektrische apparaten, werd 0,8% minder uitgegeven. Desondanks zagen we een toename in aankopen van andere goederen zoals auto’s en persoonlijke verzorgingsartikelen met 1,1%.

Detailhandel en non-food winkels ervaren een dip

De CBS-data lieten verder zien dat het verkoopvolume van de detailhandel in augustus 2,1% lager was dan vorig jaar. Er was een aanzienlijke krimp te zien bij non-foodwinkels en foodwinkels, met respectievelijk 2,5% en 3,2%, zelfs na correctie voor koopdagenverschillen.

September vertaalt een minder ongunstig consumptieklimaat

De CBS Consumptieradar heeft naar voren gebracht dat de omstandigheden voor consumptie in september enigszins verbeterden ten opzichte van augustus, mede door een afname in negativiteit omtrent toekomstige werkloosheidsontwikkelingen en een grotere toename van de werkzame beroepsbevolking.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen