HomeBouw & WonenLoonstijgingen zorgen voor nog krappere huizenmarkt

Loonstijgingen zorgen voor nog krappere huizenmarkt

In 2023 ervaren Nederlanders een significante loonstijging, waardoor de interesse in koopwoningen aanzienlijk is toegenomen. Deze inkomensgroei stelt vooral hogere inkomensgroepen in staat om tot wel 50.000 euro meer te lenen dan het jaar ervoor. Deze ontwikkeling heeft echter een opwaartse druk op de huizenprijzen tot gevolg.

Hypotheekrente stabiel, lonen stijgen

Ondanks een redelijk stabiele hypotheekrente, leidde de loonstijging tot verhoogde activiteit op de woningmarkt, voornamelijk onder starters. Desondanks blijft het aantal beschikbare woningen beperkt, wat bijdraagt aan een aanhoudend kleine huizenvoorraad.

Analyse van de woningmarkt: prijzen en trends

Volgens de Monitor Koopwoningmarkt resulteerde de combinatie van beperkt aanbod en hogere budgetten in prijsstijgingen in het tweede en derde kwartaal. “De loonsverhoging, bedoeld als compensatie voor de hoge inflatie in 2022, wordt duidelijk ook aan woningen besteed,” aldus de onderzoekers. Bovendien vertoonde de trend van overbieden een stijging: 45% van de woningen werd verkocht boven de vraagprijs.

Seizoensgebonden factoren matigen prijsstijging

Ondanks de toegenomen vraag, was de prijsstijging gematigd door seizoensinvloeden. De gemiddelde verkoopprijs lag in het derde kwartaal slechts 1,7% hoger dan in het voorgaande kwartaal, deels vanwege het traditioneel lagere prijsniveau in het zomerseizoen.

Zorgen over nieuwbouw en marktkrapte

Experts uiten hun zorgen over de drastische afname in het aanbod van nieuwe koopwoningen. Met slechts 2.800 nieuwe woningen in het tweede kwartaal en een krimp van 70% in 2,5 jaar tijd, blijft de markt krap. Kopers hebben gemiddeld de keuze uit minder dan drie geschikte woningen, wat de concurrentie op de markt verder versterkt.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen