HomeAlgemeenMacron verliest definitief meerderheid in parlement

Macron verliest definitief meerderheid in parlement

Het politieke blok van president Macron heeft zijn meerderheid in het parlement in Frankrijk verloren, zo blijkt uit de definitieve uitslag van de parlementsverkiezingen. Hiervoor had hij minstens 289 zetels van de 577 nodig en Ensemble, de partijencoalitie van Macron, kwam uit op slechts 245.

Daarnaast heeft de democratie in Frankrijk na deze verkiezingen ook een beste nauw gekregen, aangezien er steeds minder mensen gaan stemmen. 2 maanden geleden ging 72% stemmen bij de presidentsverkiezingen, wat het laagste cijfer sinds 1969 was en normaal de verkiezingen zijn met de meeste kiezers. Volgens de eerste prognose zijn er bij de parlementsverkiezingen zelfs maar 46% van de mensen gaan stemmen.

NUPES, de linkse oppositie wist 131 zetels te behalen en het Rassemblement National van Marine Le Pen 89 zetels. De traditionele rechtse partij Les Republicains kwam op 61 zetels.

Het verlies van de meerderheid zal er waarschijnlijk voor zorgen dat Macron moeite zal hebben om het beleid dat hij na zijn winst in april wilde doorvoeren ook daadwerkelijk erdoor te krijgen. Ook zal hij waarschijnlijk zijn pasbenoemde kabinet moeten wijzigen, aangezien het in Frankrijk traditie is dat ministers die uit districten komen die niet gewonnen zijn door hun partij aftreden. Premier Borne noemde het dan ook een “risico voor de stabiliteit van het land” dat dit de uitslag is geworden.

Door de redactie.

Advertorials

Gerelateerde Artikelen

Net Binnen