HomeBouw & WonenMakelaars zien huizenprijzen weer stijgen en meer overbiedingen

Makelaars zien huizenprijzen weer stijgen en meer overbiedingen

Nieuwe cijfers, vrijgegeven door de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), werpen licht op de recente trends in de huizenmarkt, waar makelaars een opwaartse beweging in verkoopprijzen en een aanzienlijke toename van overbiedingen in het derde kwartaal van 2023 waarnemen.

Opmerkelijke toename in gemiddelde verkoopprijzen

In juli, augustus en september 2023 noteerde de huizenmarkt een gemiddelde verkoopprijs van €422.000, wat een stijging van 1,7% vertegenwoordigt in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Deze toename in verkoopprijzen, al is subtiel, markeert een belangrijk keerpunt na een periode van relatieve stagnatie en eerdere prijsdalingen.

Huizen verkopen boven vraagprijs: een hernieuwde trend

Interessant is de hernieuwde trend van overbiedingen. Zo’n 45% van de verkochte woningen in het derde kwartaal veranderde van eigenaar voor een prijs boven de vraagprijs. Dit is een opmerkelijke stijging vergeleken met het vorige kwartaal, waar dit percentage net onder de 40% lag, en wijst op een verhoogde concurrentie onder kopers op de huizenmarkt.

Analyse van de huidige huizenmarkt dynamiek

Hoewel de zomertraditioneel een wat rustigere periode is qua verkopen en interesse, merkt Lana Gerssen van de NVM op dat het aantal verkopen stabiel is gebleven. De toegenomen bereidheid onder kopers om boven de vraagprijs te bieden, vormt een contrasterend beeld met de situatie anderhalf jaar geleden, toen kopers meer onderhandelingsruimte hadden.

Nieuwbouw: een apart verhaal

De nieuwbouwsector vertelt een iets ander verhaal, met een gemiddelde prijs van €474.000, ongewijzigd ten opzichte van het tweede kwartaal van 2023, maar een daling van 5,3% vergeleken met hetzelfde kwartaal in het voorgaande jaar. Meer hierover is te lezen in het artikel https://actuma.nl/scherpe-daling-in-de-verkoop-van-nieuwbouwkoopwoningen-in-2023/

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen