HomeEconomischMassaal tegen bonus Philips-topman gestemd door aandeelhouders

Massaal tegen bonus Philips-topman gestemd door aandeelhouders

Er is door de aandeelhouders van Philips massaal tegen het bonusbeleid gestemd van Philips en dan met name tegen de bonus van Philips-topman Frans van Houten. Diverse beleggers hadden op voorhand al gezegd het niet met de bonus van 1,8 miljoen euro van de topman eens te zijn en 80% stemde dan ook tegen.

De massale tegenstemming komt mede door ontevredenheid over de resultaten van Philips. Oorzaak hiervan ligt voor een groot deel bij leveringsproblemen en problemen met apneu-apparaten, waarvoor een terugroepactie is gestart die bijna 900 miljoen euro moet gaan kosten.

Het is nog de vraag of de bonus nu ook echt zal worden geschrapt, aangezien de stemming een advies is en de raad van commissarissen van Philips uiteindelijk moet beslissen. We betreuren deze uitslag en nemen deze feedback serieus”, zei president-commissaris Feike Sijbesma. “Ik wil benadrukken dat het bestuur ook goede dingen heeft gedaan, maar we zullen komend jaar verder met aandeelhouders in discussie gaan.”

Van Houten werd in de vergadering door beleggersvereniging VEB gevraagd excuses te maken en zijn bonus ook in te leveren. Excuses heeft Van Houten meteen aangeboden. “Het spijt me heel erg voor al het gedoe en alle pijn die mensen mogelijk is aangedaan”, zei Van Houten. Hij wilde echter het teruggeven van zijn bonus niet beloven. “Ik heb erover gesproken met de raad van commissarissen. Geloof me, ik heb diep geïnvesteerd in Philips. Ik heb mijn leven eraan gewijd. Ik heb veel aandelen. Ik voel de pijn net als iedereen.”

Eerder werd door de raad van commissarissen aangegeven dat het bonusbeleid wel gepast zou zijn, omdat er sprake was van ongekende verstoring op de wereldmarkt in 2021 en daar had het bestuur van Philips geen invloed op./ een eventuele tegenstem zou echter volgens de raad wel serieus worden genomen. Kanttekening daarbij was wel volgens hen dat een eventuele verlaging van de bonussen er ook voor zou zorgen dat de laag onder de top minder beloont zou worden, wat het lastiger zou kunnen maken nieuw talent aan te trekken.

Door de redactie.

Advertorials

Gerelateerde Artikelen

Net Binnen