HomeBouw & WonenMaximaal hypotheekbedrag voortaan gekoppeld aan energielabel

Maximaal hypotheekbedrag voortaan gekoppeld aan energielabel

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft aangekondigd dat de maximale hypotheeksom vanaf volgend jaar sterker zal variëren op basis van het energielabel van de woning. Deze maatregel volgt het advies van budgetinstituut Nibud op.

Energiebesparing gelijk aan financiële ruimte

Nibud stelt dat huiseigenaren van energiezuinige woningen doorgaans minder uitgeven aan energiekosten. Dit zou hen in staat stellen om hogere hypotheeklasten te dragen. Voor woningen met energielabel C en D kan men 5.000 euro extra lenen, terwijl dit voor woningen met label A of B oploopt tot 10.000 euro. Opvallend: woningen met het hoogste energielabel (A++++) bieden een extra leenruimte van maar liefst 50.000 euro.

Verduurzaming en hypotheekverhoging

Ook huiseigenaren die hun woning willen verduurzamen krijgen te maken met deze regelgeving. Eigenaren van woningen met energielabel E, F of G kunnen 20.000 euro meer lenen voor verduurzaming. Voor woningen met label A of B blijft dit bedrag steken op maximaal 10.000 euro.

Wijzigingen voor oud-studenten en alleenstaanden

Naast de energielabelwijzigingen zijn er ook versoepelingen voor oud-studenten. Waar hypotheekverstrekkers voorheen alleen keken naar de originele studieschuld, wordt vanaf nu het maandelijkse aflosbedrag aan DUO meegewogen.

Voor alleenstaanden is er ook goed nieuws: vanaf een inkomen van 28.000 euro kunnen zij 16.000 euro extra hypotheek krijgen.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen