HomeSportMeeus triomfeert in laatste Tour de France etappe, Vingegaard verzekert de eindoverwinning

Meeus triomfeert in laatste Tour de France etappe, Vingegaard verzekert de eindoverwinning

In de afsluitende etappe van de Tour de France behaalde de Belgische wielrenner Jordi Meeus van BORA-hansgrohe een bijzondere overwinning. De traditionele sprint op de Champs-Élysées werd beslist in zijn voordeel, terwijl Jonas Vingegaard van Jumbo-Visma de totale overwinning in de Tour de France veiligstelde.

De slotrit werd, zoals verwacht, beslist in een furieuze sprint op de Champs-Élysées, waarbij vier renners met hoge snelheid de finish naderden. Meeus slaagde erin zijn voorwiel als eerste over de lijn te drukken, gevolgd door Jasper Philipsen, Dylan Groenewegen en Mads Pedersen. Cees Bol eindigde op de vijfde plaats.

Vingegaard, 26-jarige Deense renner van Jumbo-Visma, wist zijn voorsprong van 7 minuten en 29 seconden op Tadej Pogacar van UAE Team Emirates te behouden en behaalde zo zijn tweede opeenvolgende eindzege in de Tour. Adam Yates, teamgenoot van Pogacar, voltooide het podium.

Voor het vierde opeenvolgende jaar legde Pogacar de hand op de witte trui, waarmee hij het record brak dat eerder in handen was van Jan Ullrich (1996-1998) en Andy Schleck (2008-2010), die allebei driemaal het jongerenklassement wonnen sinds de introductie ervan in 1975.

In de slotrit greep de Italiaan Giulio Ciccone (Lidl-Trek) het laatste bergpunt om zijn overwinning in het bergklassement extra te benadrukken. Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) was al verzekerd van de winst in het sprintklassement, terwijl Victor Campenaerts (Lotto Dstny) door de Tour-organisatie werd uitgeroepen tot de meest strijdlustige renner van deze editie.

De slotrit was niet zonder actie. Zo werd er een onverwachte aanvalspoging gedaan door Tadej Pogacar, die werd vergezeld door Nathan Van Hooydonck van Jumbo-Visma. Hun aanval was echter van korte duur en ze werden snel weer bijgehaald door het peloton.

In de laatste bochten kwam het peloton weer bij elkaar. Mathieu van der Poel zette de sprint in voor Philipsen, die tot dan toe al vier etappezeges op zijn naam had staan. Dit keer moest hij echter zijn meerdere erkennen in zijn landgenoot Meeus. Groenewegen, de winnaar van 2017 op de Champs-Élysées, maakte het podium compleet.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen