HomeKlimaatMilieudefensie eist binnen 3 maanden klimaatplannen van 29 vervuilende bedrijven

Milieudefensie eist binnen 3 maanden klimaatplannen van 29 vervuilende bedrijven

Milieudefensie dreigt naar de rechter te stappen, wanneer 29 grote bedrijven niet binnen 3 maanden met een haalbaar en concreet klimaatplan komen. Directeur Donald Pols geeft hierbij aan dat er nog maar 8 jaar de tijd is om als samenleving onherstelbare schade aan het klimaat te voorkomen ten gevolge van klimaatverandering. “Dat kan als iedereen meedoet, zeker de grootste vervuilers moeten een eerste stap zetten”, zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. “Daarom beginnen we een campagne om ze op te roepen om met klimaatplannen te komen.”

Onder andere bedrijven als KLIM, Tata Steel, Schiphol, Rabobank en ING worden door Milieudefensie ter verantwoording geroepen. Hierbij verwijzen ze bijvoorbeeld naar de internationale klimaatafspraken en de uitkomst van de rechtszaak tegen Shell, waarin de rechter Shell verplichtte op korte termijn de CO2-uitstoot flink terug te brengen. Milieudefensie eist nu van de 29 bedrijven dat ze hun huidige CO2-uitstoot in kaart brengen en laten zien naar welk niveau ze dat terug willen brengen en hoe ze dat willen bekostigen.

Pols geeft aan dat ze dit doen omdat de 30 grootste vervuilers weinig gedaan hebben om deze uitstoot terug te brengen, ondanks het tekenen van het eerste Klimaatverdrag 30 jaar geleden en alle afspraken daarna. “Daarom is het nu tijd voor wat drastischere actie”, zegt Pols. “Sinds de uitspraak in de zaak-Shell heeft Tata bijvoorbeeld aangekondigd afscheid te nemen van kolen als brandstof. Ook stopt pensioenfonds ABP met investeren in fossiele energie. Je ziet dat er al een beweging is en wij hopen met deze campagne bedrijven een extra zetje te geven.”

Pols laat nog weten dat Milieudefensie prima bereid is mee te denken over hoe ze de CO2-uitstoot het beste kunnen reduceren en hierover in gesprek met de bedrijven te gaan. Milieudefensie wil over 3 maanden uiterlijk alle plannen binnen hebben van de bedrijven, zodat ze kunnen worden beoordeeld door klimaatwetenschappers. Als de plannen dan niet binnen zijn, zal de milieuorganisatie een gang naar de rechter zeker overwegen.

Door Annelien Bosboom

Gerelateerde Artikelen

Marketing

Net Binnen