HomeKlimaatMinder overlast door eikenprocessierups voorspeld in 2024

Minder overlast door eikenprocessierups voorspeld in 2024

De voorspelde overlast door de eikenprocessierups neemt naar verwachting af in 2024. Recent onderzoek toonde aan dat slechts 7% van de eikenbomen de rups huisvestte in de zomer van 2023, vergeleken met 53% in 2019.

Noorden moet waakzaam blijven voor eikenprocessierups

Hoewel er landelijk minder overlast door eikenprocessierups wordt verwacht, suggereren waarnemingen van vlinders in het noorden dat deze regio speciale aandacht vereist in 2024.

Kenniscentrum: Optimistisch over minder overlast in 2024

Het Kenniscentrum Eikenprocessierups geeft op basis van recente vlindertellingen reden tot optimisme over minder overlast door eikenprocessierups in 2024. Echter, ze adviseren ook voortdurende inspecties, gezien mogelijke grondnesten na warme lentes.

Natuurbeschermingsinspanningen dragen bij aan minder overlast

Aglaia Bouma van het Naturalis Biodiversity Center benadrukt dat inspanningen om de natuurlijke vijanden van de rups te bevorderen, bijdragen aan minder overlast door eikenprocessierups. Acties zoals nestkastjes ophangen en nectarrijke kruiden planten helpen vogels, wespen en vliegen om de rupsenpopulatie te beheersen.

Gif gebruik: Bedreiging voor ecosysteem

Terwijl we streven naar minder overlast door eikenprocessierups, waarschuwt Bouma voor de gevolgen van gifgebruik, wat schadelijk kan zijn voor de diverse soorten die van de eikenboom afhankelijk zijn.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen