De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wil niet langer bijdragen aan de economische ontwikkeling en leefbaarheid in Groningen nu de gaswinning in het Groningenveld is gestopt. Dit heeft het bedrijf laten weten aan de overheid, aldus een bericht in de Volkskrant.
NAM-directeur bevestigt besluit
NAM-directeur Martijn van Haaster bevestigde het nieuws in een gesprek met de Volkskrant. Volgens Van Haaster zijn de betalingen aan de regio gekoppeld aan de gaswinning uit het Groningenveld, die volgens eerdere afspraken tot 2030 zou doorlopen. “De winning is echter per 1 oktober 2023 gestopt,” stelt Van Haaster. “Tot die datum hebben wij meer dan 343 miljoen euro voldaan en eerder ook al ruim 250 miljoen euro bijgedragen aan de leefbaarheid en economie in Groningen.”
Akkoord uit 2018
De gaswinning in Groningen werd uitgevoerd door de NAM namens oliebedrijven Shell en ExxonMobil. Toen duidelijk werd dat de gaswinning leidde tot aardbevingen met grote gevolgen voor de regio, werd in 2018 een akkoord gesloten tussen de overheid en de NAM. Hierin werd afgesproken dat er gezamenlijk minimaal 1 miljard euro zou worden geïnvesteerd in het gebied en de leefbaarheid.
Meningsverschillen over afspraken
Door de vroegtijdige stopzetting van de gaswinning op 1 oktober 2023 is er volgens de NAM discussie ontstaan over de afspraken uit 2018. Van Haaster erkent dat er “meningsverschillen” zijn ontstaan over de betalingsverplichtingen. “Wij vinden dat sommige politieke beslissingen losstaan van onze aansprakelijkheid. Het is soms onduidelijk waarvoor wij precies moeten betalen,” aldus Van Haaster.
Staatssecretaris: ‘Teleurstellend en gebrek aan zelfreflectie’
Staatssecretaris Van Marum, verantwoordelijk voor het herstel in Groningen, noemt de houding van de NAM “uiterst teleurstellend” en spreekt van een gebrek aan zelfreflectie bij het bedrijf en haar aandeelhouders. “In de begroting is gerekend op de bijdragen van de NAM en er is herhaaldelijk om een gebaar naar de regio gevraagd,” aldus een woordvoerder van Van Marum.
Juridisch conflict over betalingen
Er zijn al langer spanningen tussen de NAM en de overheid over de afhandeling van schade door aardbevingen. De overheid schiet regelmatig de kosten van schade voor en probeert deze later te verhalen op de NAM. Volgens de Volkskrant worden deze facturen vaak betwist of niet betaald. De woordvoerder van Van Marum bevestigt dat de kwestie momenteel onderdeel is van een arbitrageprocedure.