Vanaf aankomende zondag zal er geen gas meer worden opgepompt uit het Groningenveld vanwege het risico op aardbevingen. Dit maakt Nederland afhankelijker van geïmporteerd gas, voornamelijk uit Noorwegen en via vloeibaar gas (lng) uit de Verenigde Staten en het Midden-Oosten.
Gevolgen van Internationale situatie
De recente gebeurtenissen in Oekraïne hebben de aanvoer van pijpleidinggas uit Rusland stopgezet. Hierdoor is de noodzaak voor alternatieve bronnen toegenomen en heeft Nederland de importcapaciteit van lng aanzienlijk vergroot. Onder meer de Gate Terminal in Rotterdam is uitgebreid en de capaciteit van de nieuwe drijvende terminal in de Eemshaven wordt opgevoerd.
Voorbereiding op de winter
Bart Jan Hoevers, directeur van Gasunie Transport Services, geeft aan dat ondanks initiële zorgen over de leveringszekerheid, Nederland goed voorbereid is op de komende winter. “De gasopslagen zijn bijna voor 100 procent gevuld, wat een sterke positie betekent.” Het vullen van de gasopslagen werd mede mogelijk gemaakt door een extra investering van de Nederlandse overheid van 210 miljoen euro.
Aanpassing van importgas
Het geïmporteerde gas moet aangepast worden om geschikt te zijn voor Nederlandse huishoudens. Door het toevoegen van stikstof aan het importgas door de Gasunie, wordt de samenstelling vergelijkbaar met het Gronings gas. De bouw van een nieuwe stikstoffabriek naast de menginstallatie in Zuidbroek heeft dit proces ondersteund.
Prijsschommelingen op de gasmarkt
De wereldwijde gasmarkt blijft krap, wat leidt tot prijsschommelingen. Verschillende internationale incidenten hebben al voor flinke prijsstijgingen in Nederland gezorgd. Hoevers geeft aan dat de kans op verdere prijsstijgingen aanwezig blijft, gezien de krapte op de markt.
Groningenveld als back-up
Hoewel het Groningenveld gesloten is, blijft het nog een jaar op stand-by. In noodgevallen kan er nog gas uit het veld gewonnen worden, wat een extra zekerheid biedt in tijden van internationale krapte op de gasmarkt.