HomeBouw & WonenNederlands huisbezitters versnellen duurzaamheid en krijgen extra financiële hulp

Nederlands huisbezitters versnellen duurzaamheid en krijgen extra financiële hulp

Het aantal Nederlandse huiseigenaren dat investeert in de duurzaamheid van hun woning is aanzienlijk toegenomen, volgens het recentste Versnelling verduurzaming gebouwde omgeving (PVGO) rapport. Vorig jaar zag men een reductie van ongeveer 15% in het aardgasverbruik in woningen, er werden zo’n 100.000 warmtepompen geïnstalleerd en meer dan tweehonderdduizend woningen kregen een beter energielabel. Bovendien is het aantal subsidieaanvragen verdubbeld.

Om deze trend te blijven stimuleren, en om het voor iedereen betaalbaar te maken, heeft de regering een extra pakket van 900 miljoen euro samengesteld. Dit pakket richt zich op huishoudens met lage tot middeninkomens, waardoor duurzaam wonen betaalbaarder wordt en de energierekening voor iedereen kan dalen. Tussen nu en 2030 wordt er in totaal 13 miljard euro geïnvesteerd in de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Daarnaast wordt er 1,5 miljard euro extra vrijgemaakt voor de verduurzaming van woningen in Groningen.

De voordelen van duurzame woningen zijn aanzienlijk. Ze dragen bij aan de klimaatdoelstellingen, en ze verlagen het energieverbruik, waardoor de energierekening daalt. Bovendien kan de waarde van de woning stijgen en is deze minder onderhevig aan plotselinge energieprijsstijgingen.

Het financieren van verduurzaming is nu nog aantrekkelijker geworden dankzij nieuwe maatregelen. Huishoudens met een gezamenlijk inkomen tot 60.000 euro kunnen nu rentevrij lenen via het Nationaal Warmtefonds. Het aantal rentevrije Energiebespaarleningen is hierdoor meer dan verdubbeld. Woningbezitters die geen lening kunnen krijgen, kunnen tot 10.000 euro financieren via het Warmtefonds.

Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) gaf aan dat hij enthousiast is over de groei in de verduurzaming van huizen en gebouwen. “Het zou voor iedereen betaalbaar moeten zijn om ook die stap te zetten. Daarom maken we het financieren van maatregelen nog aantrekkelijker. Zo kan iedereen meedoen en werk maken van een lagere energierekening.”

Het kabinet heeft zich ten doel gesteld om voor 2030 2,5 miljoen woningen te isoleren, met een focus op de 1,5 miljoen slecht geïsoleerde woningen. In het afgelopen jaar is het aantal slecht geïsoleerde woningen al met 55.000 gedaald. Daarnaast is er ook een toename van 200.000 woningen met een A-label of beter.

Tussen nu en 2030 wordt er 13 miljard euro geïnvesteerd in verduurzamingsmaatregelen in de gebouwde omgeving. Hierin zitten middelen om te zorgen dat iedereen mee kan doen, ook huurders en woningeigenaren met lagere en middeninkomens. Om dit te ondersteunen is er een extra pakket van 900 miljoen euro aan maatregelen genomen, en nog eens 1,5 miljard euro extra voor de verduurzaming van woningen in Groningen.

De komende jaren zal het kabinet doorgaan met het ondersteunen van initiatieven om het verduurzamen van woningen te versnellen, en met het helpen van huishoudens om hun energierekening te verlagen.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen