HomeEconomischNederlandsche banken ervaren hoogste rentemarge in meer dan een decennium

Nederlandsche banken ervaren hoogste rentemarge in meer dan een decennium

Uit recente gegevens van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat de rentemarge van Nederlandse banken – het verschil tussen de rente die ze ontvangen op leningen en die ze betalen op spaartegoeden – opgelopen is naar 1,4%, het hoogste niveau sinds 2008. Deze stijging is vooral opmerkelijk gezien het feit dat het percentage aangeeft hoeveel banken verdienen aan het uitlenen van spaargeld ten opzichte van alle uitstaande gelden.

Effecten van ECB-beleid op bankwinsten

Deze ongekende groei in rentemarge wordt deels toegeschreven aan de tien verhogingen van het belangrijkste rentetarief door de Europese Centrale Bank (ECB) – van -0,25 procent in juni 2022 naar 4 procent in de huidige maand – in een poging de stijgende inflatie te bedwingen. De verhogingen van de ECB-rente hebben invloed gehad op de rentetarieven die banken in rekening brengen, waarbij de kosten van leningen voor consumenten en bedrijven zijn verhoogd. Ondanks dat spaarrentes ook zijn verhoogd, van bijna 0% naar momenteel 1,25 à 1,5%, hebben ze niet dezelfde groeisnelheid ervaren als leningrentes.

Spaarrente vs leningrente: een delicaat evenwicht

Bijzonder is het feit dat de stijging van de spaarrente beduidend langzamer verloopt dan die van de leningrente. Volgens DNB kan dit verschil deels worden verklaard door het feit dat spaarrentes gelden voor alle uitstaande tegoeden, terwijl bij leningen de rente alleen toepasselijk is op nieuw verstrekte leningen.

Gedrag van spaarders en uitdagingen in de spaarmarkt

In een klimaat waarin rentetarieven fluctueren, blijven veel spaarders trouw aan hun vaste banken, zelfs als dit betekent dat ze lagere spaarrentes ontvangen. De bewegingsruimte voor spaarders lijkt gelimiteerd, aangezien de rentetarieven tussen traditionele Nederlandse banken niet veel verschillen. Om hogere rentes te genieten, is het verkennen van onconventionele opties zoals beleggingsinstellingen of banken uit andere landen middels een Europees spaarplatform essentieel.

Toekomstperspectieven en reacties op de groeiende rentemarges

Met een roep om extra belasting op bankwinsten en een onderzoek naar concurrentie tussen Nederlandse banken, blijft de financiële sector onder een vergrootglas liggen. Dit doet niet alleen vragen rijzen over hoe banken hun rentebeleid in de toekomst zullen vormgeven, maar ook over hoe ze hun spaarders voldoende kunnen laten meeprofiteren van de verhoogde ECB-rentes.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen