HomeAlgemeenNederlandse bedrijven overtreden normen plastic inzameling, ILT dreigt met sancties

Nederlandse bedrijven overtreden normen plastic inzameling, ILT dreigt met sancties

Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft geconstateerd dat het bedrijfsleven nog steeds niet genoeg doet om te zorgen voor de juiste inzameling van plastic flesjes. Dit volgt op een eerdere waarschuwing van ILT een maand geleden. De toezichthouder dringt aan op concrete maatregelen van het Afvalfonds Verpakkingen, namens producenten verantwoordelijk voor inzameling, vóór 1 december.

Bij onvoldoende voortgang of resultaat behoudt ILT zich het recht voor om maatregelen te treffen, zoals dwangsommen of boetes, waarschuwt een woordvoerder.

Afvalfonds verpakkingen onder vuur voor lage inzameling

In september ontving Afvalfonds Verpakkingen een berisping van zowel ILT als staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat. Het fonds had vorig jaar slechts 68 procent van de verkochte plastic flessen ingezameld, ver onder de wettelijke norm van 90 procent. ILT eiste toen onmiddellijk een verbeterplan van het Afvalfonds.

Statiegeld uitbreiding op sap en zuivel

Begin oktober presenteerde Afvalfonds Verpakkingen een plan op hoofdlijnen, waarin oplossingen werden voorgesteld, zoals consumentengedragsverandering, meer statiegeldapparaten en uitbreiding van het statiegeldsysteem naar zuivel- en sapsflesjes.

ILT eist echter een concreet plan vóór 1 december, inclusief meer innamepunten voor statiegeld en de uitbreiding van het statiegeld naar flessen met verse sappen en zuivel, die momenteel vrijgesteld zijn van statiegeld maar goed zijn voor twintig procent van alle plastic flessen.

ILT: te sterke nadruk op consumentengedrag

ILT stelt dat het Afvalfonds momenteel te veel de nadruk legt op het veranderen van consumentengedrag.

Uitbreiding met statiegeldmachines

In een reactie erkent Afvalfonds Verpakkingen dat het aantal statiegeldmachines “fors moet worden uitgebreid”. Directeur Hester Klein Lankhorst zoekt naar inzamelpunten op drukke locaties zoals winkelstraten, scholen, pretparken en treinstations.

Klein Lankhorst benadrukt ook dat statiegeld op sapflesjes zal worden uitgebreid om de 90 procent norm te halen, waarbij sommige producenten van verse sappen vrijwillig statiegeld op hun flessen hebben ingevoerd.

Afvalfonds oefent druk uit op producenten

“We zijn geen wetgever, maar we kunnen wel druk uitoefenen op andere producenten om hetzelfde te doen,” aldus de directeur. Als dit niet voldoende resultaat oplevert, overweegt het fonds statiegeld op zuivelflessen in te voeren.

foto: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen