HomeEconomischNederlandse productie naar recordniveau gestegen ondanks coronacrisis

Nederlandse productie naar recordniveau gestegen ondanks coronacrisis

De groei van de productie in Nederland is in maart gestegen naar een recordniveau van 64,7 punten op de PMI-index en is de grootste groei sinds februari 2018. Ook de toename van nieuwe orders en export van orders bereikt een recordniveau. De index voor toekomstige productie heeft zelfs het hoogste niveau in drie jaar bereikt en dat allemaal ondanks de coronacrisis.

Zowel de inkoopactiviteiten en de materiaalvoorraad hadden de grootste toename ooit, terwijl de voorraad eindproducten een flinke daling lieten zien. Hierdoor brak ook de verlenging van de levertijden een record en nam de werkgelegenheid in de productie toe in de grootste mate sinds januari 2019. De inkoopprijs en de verkoopprijsinflatiestegen daarnaast ook naar het hoogste niveau in 10 jaar tijd.

De Suez-file, veroorzaakt door een vastzittend schip die alles blokkeerde daar, heeft de leveringsproblemen nog verergerd. ‘Andere schepen zijn daarom om de Kaap de Goede Hoop gevaren, wat vijf tot zes dagen langer duurt. Nu er weer schepen door het kanaal kunnen varen, zullen die tegelijkertijd aankomen met schepen die om de Kaap heen zijn gevaren, met waarschijnlijk chaos in Europese havens en nog meer vertraging tot gevolg. De levertijden liepen de laatste maanden al in recordtempo op. De grote vraag is of ondernemers er de komende maanden desondanks in slagen de productie verder op te schalen.’

Bron: NEVI-PMI; foto: Afbeelding van Jarosław Bialik via Pixabay

Jos
Jos
Wij verzorgen met actuma het dagelijkse nieuws en online marketing voor bedrijven. In een open, no-nonsense cultuur werken onze teamleden met elkaar samen aan effectieve ideeën. Wij hopen dat jullie plezier beleven aan deze artikelen.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen