HomeBouw & WonenNederlandse woningmarkt ziet eerste algemene prijsdaling in bijna 10 jaar

Nederlandse woningmarkt ziet eerste algemene prijsdaling in bijna 10 jaar

In het tweede kwartaal van 2023 werd de Nederlandse vastgoedmarkt gekenmerkt door een algemene prijsdaling van bestaande koopwoningen, zo blijkt uit gegevens van het CBS en het Kadaster. Deze neerwaartse prijstrend is de eerste in meer dan negen jaar en strekt zich uit over alle provincies en woningtypen.

Het tweede kwartaal toonde een daling van 5,2 procent in de prijzen van bestaande koopwoningen ten opzichte van dezelfde periode in 2022. Vergeleken met het eerste kwartaal van 2023 was de daling 1,9 procent.

Provinciaal gezien werd de sterkste prijsdaling, 8,7 procent, genoteerd in Utrecht. Aan de andere kant van het spectrum stond Zeeland, waar de prijsdaling het kleinst was met 2,7 procent. Deze trend van prijsdalingen was te zien in alle provincies vergeleken met het eerste kwartaal van 2023.

Naast de prijsdalingen zag de woningmarkt ook een afname van het aantal woningtransacties. In het tweede kwartaal van 2023 werden 44.500 woningen verhandeld, wat een daling van 6,1 procent betekent ten opzichte van een jaar eerder. In bijna alle provincies was er een afname van het aantal woningtransacties, waarbij Limburg met een daling van 16,1 procent de grootste vermindering kende. Drenthe was de enige provincie die een toename van het aantal transacties zag, zij het een lichte, van 0,6 procent.

De vier grootste steden van Nederland waren geen uitzondering op deze trend. In Utrecht werd de grootste daling in woningprijzen waargenomen met 12,3 procent. Rotterdam, met een daling van 4,8 procent, liet de kleinste daling zien in vergelijking met het landelijk gemiddelde. In termen van transacties toonden Rotterdam en Utrecht een daling, terwijl Amsterdam en Den Haag een stijging zagen in vergelijking met een jaar eerder.

De prijsdalingen waren te zien over alle woningtypen, met appartementen die de grootste daling kenden van 6,5 procent. Vrijstaande woningen zagen de kleinste prijsdaling met 4,3 procent, maar kenden de grootste daling in het aantal transacties. Hoekwoningen toonden de kleinste afname in het aantal transacties.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen