HomeTech & ICTNetbeheerders investeren miljarden in stroomnet door toenemende vraag

Netbeheerders investeren miljarden in stroomnet door toenemende vraag

De komende jaren zullen netbeheerders miljarden investeren om het elektriciteits- en gasnet uit te breiden, te onderhouden en te verzwaren. Uit investeringsplannen van de netbeheerders die vorige week werden goedgekeurd door de ACM (Autoriteit Consument en Markt) blijkt dat deze investeringen nodig zijn omdat er anders niet kan worden voldaan aan de toenemende vraag naar elektriciteit.

Zo heeft netbeheerder Liander vandaag bekendgemaakt dat ze de komende 3 jaar 3,1 miljard zullen investeren in het elektriciteitsnet en 357 miljoen euro zullen investeren voor het in stand houden van het gasnet. Ook gaat er nog 142 miljoen euro naar overige investeringen in het net, zoals het transformeren naar een digitaal net.

“We schakelen als Nederland over naar de duurzame energievoorziening. Er wordt steeds meer groene energie uit wind- en zonneparken opgewekt en dat moet over het elektriciteitsnet naar de verbruikers in het land. Aan de andere kant zien we steeds meer vraag naar elektriciteit vanuit ondernemingen en mensen”, zegt Peter Hofland, woordvoerder van Liander.

Doordat er in Nederland momenteel ook een steeds nijpender personeelstekort is en daardoor ook een groot tekort aan technici, is deze versnelde uitbreiding wel een uitdaging. Daarnaast kan de uitbreiding vertraagd worden door materiaaltekort. Liander zegt hierover dat ze met tegenvallers rekening kunnen houden doordat ze elke 2 jaar een nieuw investeringsplan presenteren bij de ACM. Door een toename van het aantal elektrische auto’s is de belasting van het stroomnet bijvoorbeeld ook al bijgesteld.

De oorlog in Oekraïne is echter een lastiger aspect om te voorspellen, zo geeft ook liander aan. “Ontwikkelingen gaan steeds sneller door technologische uitvindingen. En bijvoorbeeld nu door de oorlog in Oekraïne zie je de vraag van de consument toenemen om van het aardgas af te gaan. Daar proberen we rekening mee te houden, maar een oorlog is lastig te vertalen in een investeringsplan.”

Door de redactie.

Advertorials

Gerelateerde Artikelen

Net Binnen