HomeBouw & WonenNieuw rapport belicht woningtekort en bouw van nieuwe huizen in Nederland

Nieuw rapport belicht woningtekort en bouw van nieuwe huizen in Nederland

Het Nederlandse demissionaire kabinet heeft onlangs in het ‘Staat van de Volkshuisvesting’-rapport aangekondigd dat het aantal nieuwe huizen in 2023 naar verwachting gelijk zal zijn aan vorig jaar, met een totaal van ongeveer 90.000 woningen. Deze toename omvat niet alleen nieuwbouwwoningen, maar ook transformaties van voormalige kantoorpanden naar appartementen, het opsplitsen van grote huizen, en het plaatsen van flexwoningen.

Doelstellingen voor woningbouw 2022-2030

Tussen 2022 en 2030 wil het kabinet 981.000 nieuwe woningen realiseren om het nijpende woningtekort aan te pakken. Echter, de jaarlijkse doelstelling van 115.000 woningen lijkt een uitdaging te zijn, gezien de huidige bouwsnelheid.

Verminderde bouwactiviteit verwacht in 2024 en 2025

Er is een daling in bouwactiviteiten te verwachten in de komende jaren. Het kabinet voorziet een afname in het aantal gebouwde woningen in 2024 en 2025, gebaseerd op de recente daling in bouwvergunningen. Belangrijke factoren hierbij zijn de stijgende rente en de voorkeur van kopers voor bestaande huizen boven duurdere nieuwbouwwoningen.

Strategieën van minister De Jonge om bouw te stimuleren

Minister De Jonge benadrukt het belang van het versnellen van de bouw van reeds goedgekeurde projecten en het snel verstrekken van nieuwe vergunningen. Het kabinet heeft diverse maatregelen genomen om de bouw te stimuleren, waaronder de Startbouwimpuls en de Woningbouwimpuls, evenals het inzetten op flexwoningen en het transformeren van bestaande panden.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen