HomeEconomischNieuwe CAO afspraken verbeteren Ppositie van werknemers in de verpleeghuis- en thuiszorg

Nieuwe CAO afspraken verbeteren Ppositie van werknemers in de verpleeghuis- en thuiszorg

Na uitgebreide onderhandelingen hebben de vakbonden en de werkgeversorganisatie ActiZ een overeenkomst bereikt over de nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (cao) voor de 450.000 werknemers in de verpleeghuis- en thuiszorg. De nieuwe afspraken omvatten loonsverhogingen tussen 10 en 14 procent, maatregelen om de werkdruk te verminderen en stimulansen om meer jongeren in de sector te betrekken.

Bert de Haas, bestuurder van FNV Zorg & Welzijn, erkende dat veel werknemers in de sector financieel worstelen. Hij benadrukte hoe belangrijk het was om werkgevers te overtuigen van de noodzaak van een beter bod. De Haas gelooft dat deze nieuwe overeenkomst een aanzienlijk deel van het verlies aan koopkracht, dat is ontstaan door hoge inflatie, zal herstellen. De leden van FNV krijgen nu de kans om te stemmen over de resultaten van de onderhandelingen.

Loonsverhogingen worden in drie stappen geïmplementeerd. Vanaf 1 oktober 2023 krijgen werknemers een verhoging van 5%, met een minimum van € 125. Verdere verhogingen van 2,5%, elk met een minimum van € 75, zijn gepland voor 1 maart en 1 oktober 2024.

Bovendien wordt de vergoeding voor onregelmatige werktijden (ORT) niet langer beperkt en zal in plaats daarvan gekoppeld worden aan het loon van de werknemer.

Om de werkdruk te verlichten, zal er gekeken worden naar mogelijkheden om diensten te bundelen in blokken van minimaal drie uur, met name voor medewerkers in de huishoudelijke zorg. Er wordt ook gekeken naar manieren om de fysieke belasting van alle medewerkers te verminderen.

De nieuwe afspraken bevatten ook maatregelen om “cherry picking” door zzp’ers te verminderen, waardoor vaste werknemers vaak met de zwaarste diensten blijven zitten. Vanaf nu krijgt het personeel in vaste dienst voorrang bij het invullen van de roosters.

De nieuwe cao bevat ook verbeteringen voor leerlingen. Voor zogenaamde BBB-leerlingen (vier dagen werken, één dag naar school) zal alle lestijd als werktijd worden beschouwd.

Ten slotte is de huidige cao, die oorspronkelijk tot eind 2023 zou lopen, met een jaar verlengd tot eind 2024. De beslissing om de cao te verlengen, is zeldzaam maar noodzakelijk geacht gezien de hoge inflatie en de financiële druk op de werknemers in de sector.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen