HomeAlgemeenNieuwe DNA-vergelijkingstechniek identificeert 50 potentiële daders

Nieuwe DNA-vergelijkingstechniek identificeert 50 potentiële daders

Een nieuwe procedure, waarbij DNA-profielen vaker worden vergeleken met een databank, heeft de afgelopen twee jaar vijftig potentiële daders geïdentificeerd. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft de techniek als succesvol bestempeld en zal deze nu standaard inzetten.

Voordat de proef begon, waren de verwachtingen van het NFI hooggespannen. Volgens Sander Kneppers, teamleider van de DNA-deskundigen van het NFI, hebben deze verwachtingen zich bevestigd. “We verwachtten ongeveer 25 profielen per jaar te vinden en dat is precies wat we hebben gezien.” De overeenkomsten werden gevonden in serieuze gevallen zoals zedenmisdrijven, onderzoeken naar schietpartijen, geweldsmisdrijven, drugsdelicten en ontvoeringen.

De nieuwe procedure heeft de frequentie van matches met ‘slechte’ DNA-profielen, die onvolledig of vervuild kunnen zijn, verhoogd door automatisering in plaats van handmatige vergelijking met de databank van DNA-profielen.

Voorheen werden deze ‘slechte’ profielen vaak maar één keer vergeleken met de databank, wat resulteerde in gemiste kansen. Thalassa Valkenburg, forensisch adviseur van de politie, legde uit dat er geen gestandaardiseerd proces was en dat wanneer een onderzoeker met pensioen ging, belangrijke gegevens vaak verloren gingen.

Tijdens de proef werden deze minder volledige DNA-profielen om de twee maanden automatisch door de DNA-databank geanalyseerd, een aanpak die mogelijk werd gemaakt door nieuwe software. Kneppers benadrukte de efficiëntie van dit systeem, waarbij er veel meer kon worden gedaan met de beschikbare data zonder dat er extra capaciteit nodig was.

Valkenburg benadrukte dat de vijftig gevallen waarin een match werd gevonden, waarschijnlijk niet zouden zijn opgelost zonder de nieuwe techniek. Ze voegde eraan toe dat de techniek zelfs als er al een verdachte in beeld was, extra bewijs kon leveren.

Het NFI zal deze methode voortaan als standaard inzetten, en heeft plannen om ook DNA-sporen uit 2019 en 2020 te vergelijken, met de ambitie om op de lange termijn ook coldcase-bestanden te analyseren.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen