HomeSportNieuwe maatregelen tegen homofobie in de Nederlandse voetbalcompetitie

Nieuwe maatregelen tegen homofobie in de Nederlandse voetbalcompetitie

Vanaf het seizoen 2023/2024 zal de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) strenge maatregelen invoeren tegen homofobe spreekkoren tijdens Eredivisie- en Keuken Kampioen Divisiewedstrijden, aldus een aankondiging van de KNVB op maandag.

De nieuwe richtlijnen zijn ontwikkeld als reactie op incidenten waarbij toeschouwers het woord ‘homo’ als belediging gebruikten tegen spelers of scheidsrechters. De stadionspeaker zal, in het geval van massale, repeterende en/of langdurige homofobe spreekkoren gericht op individuen, een waarschuwing geven aan de daders. Indien deze waarschuwing tweemaal genegeerd wordt, kan de wedstrijd tijdelijk worden stilgelegd.

Volgens de KNVB zullen de daders opgespoord worden en kunnen ze een stadionverbod krijgen van maximaal achttien maanden. Tijdens de Algemene Vergadering Betaald Voetbal op 27 juni stemden alle vertegenwoordigende clubs unaniem in met de nieuwe regelgeving, waarbij ze verklaarden dat homofobe spreekkoren niet welkom zijn.

“Voetbal is voor iedereen en van iedereen. We accepteren geen spreekkoren waarin het woord ‘homo’ als belediging wordt gebruikt. We trekken hier collectief een grens. De stappen die we nu zetten, zullen we evalueren om te zien of ze het beoogde resultaat opleveren,” aldus Marianne van Leeuwen, directeur Betaald Voetbal bij de KNVB.

Tot op heden richtte de KNVB zich voornamelijk op bewustwording en preventie van homofobe spreekkoren. Met deze nieuwe maatregelen wil de bond het voetbal toegankelijker, gastvrijer en veiliger maken.

Het vorige seizoen was er grote ophef over homofobe spreekkoren gericht aan het adres van PSV-aanvaller Xavi Simons. De speler was het doelwit van homofobe leuzen tijdens wedstrijden tegen onder meer FC Utrecht, Spakenburg en Ajax. PSV heeft na een incident tijdens de halve finale tegen Spakenburg een officiële klacht ingediend bij de KNVB. Simons zelf hield het kort in zijn reactie na de wedstrijd, waarbij hij zei: “We wisten dat het een uitdagende wedstrijd zou worden en dat de fans enthousiast zouden zijn.”

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen