HomeEconomischNieuwe pensioenhervorming mogelijk jaar later: minister Schouten pleit voor verlenging

Nieuwe pensioenhervorming mogelijk jaar later: minister Schouten pleit voor verlenging

In een verrassende ontwikkeling heeft minister Schouten voorgesteld de deadline voor pensioenfondsen om over te stappen naar het nieuwe pensioenstelsel te verlengen tot 1 januari 2028. Dit betekent een extra jaar bovenop de huidige geplande overgangsperiode.

Schouten, die ook de portefeuille voor pensioenen beheert, suggereerde deze wijziging tijdens een debat in de Eerste Kamer. Ze wil de definitieve datum voor de omschakeling uit de nieuwe pensioenwet verwijderen om het eenvoudiger te maken deze aan te passen. Dit zou echter vereisen dat het parlement opnieuw over dit besluit stemt, iets dat Schouten hoopt nog dit jaar te realiseren.

Dit voorgestelde uitstel wordt gezien als een concessie aan meerdere fracties in de Eerste Kamer die hun bezorgdheid uitten over de strakke overgangsdeadline, vrezend voor een mogelijk “uitvoeringsdebacle”. Volgens Schouten geeft het extra jaar pensioenfondsen “een zeer goede termijn” om de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel te voltooien. Ze benadrukte echter dat de fondsen die klaar zijn voor de overstap dit eerder kunnen doen.

Aanstellen regeringscommissaris

In een andere belangrijke ontwikkeling heeft Schouten ingestemd met het CDA-voorstel om een regeringscommissaris aan te stellen. Deze commissaris zal toezicht houden op de overgang naar het nieuwe stelsel en onafhankelijk advies geven over de voortgang.

Deze functionaris kan beoordelen of de huidige overgangsperiode voldoende is of dat de deadline mogelijk nogmaals moet worden aangepast. Schouten verklaarde ruimhartig dat ze bereid is om deze rol te creëren. In het aankomende stelsel zal het Nederlandse pensioenvermogen, dat nu nog in honderden miljarden in een gezamenlijke pot zit, grotendeels worden omgezet in individuele fondsen.

De Eerste Kamer zal vandaag grotendeels besteden aan het debat over de nieuwe Wet Toekomst Pensioenen. Er wordt verwacht dat er volgende week over deze wet, waarover al bijna vijftien jaar wordt gediscussieerd, gestemd zal worden.

Foto: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen