HomeAlgemeenNieuwe stroomaansluitingen komende 5 jaar onhaalbaar voor grootverbruikers in Brabant en Limburg

Nieuwe stroomaansluitingen komende 5 jaar onhaalbaar voor grootverbruikers in Brabant en Limburg

Uit recente rapporten blijkt dat bedrijven en instellingen in Brabant en Limburg, die een aanzienlijke hoeveelheid elektriciteit verbruiken, de komende vijf tot tien jaar geen nieuwe stroomaansluitingen kunnen aanvragen. Volgens netbeheerder Enexis staat het elektriciteitsnet in deze regio’s onder een onhoudbare druk door een overvloed aan aanvragen.

De gemeente Den Bosch heeft haar ongenoegen geuit over deze beperkingen, die de economische groei en de duurzame inspanningen van lokale bedrijven kunnen belemmeren. De afnamestop zou vooral grotere bedrijven belemmeren in hun streven om van aardgas over te stappen naar alternatieve energiebronnen.

Een woordvoerder van Enexis benadrukte dat deze problemen niet alleen in Brabant spelen, maar ook in Limburg. Hij legde uit: “Deze week hebben we onze laatste capaciteit aan onze klanten toegewezen. Voor de komende jaren is de vanzelfsprekende toegang tot het elektriciteitsnet voor grote bedrijven helaas verleden tijd.”

Het probleem van de overbelasting van het elektriciteitsnet is niet nieuw. Met de toenemende vraag naar elektriciteit van bedrijven en de aanhoudende energietransitie lopen verschillende regio’s in het land tegen capaciteitsbeperkingen aan. Zowel nieuwe aansluitingen als netwerkuitbreidingen worden in toenemende mate beperkt.

Vorig jaar waarschuwde netbeheerder Liander dat het Nederlandse elektriciteitsnet de snelle toename van zonne-energie niet aankan, grotendeels als gevolg van ontoereikende stroomkabels. De groeiende vraag naar stroom van zonneparken, laadpalen en bedrijven die overstappen op elektrische productie vormen aanzienlijke uitdagingen.

Een uitbreiding en verzwaring van het netwerk is nodig om deze problemen op te lossen. Liander heeft al een investering van 3,5 miljard euro aangekondigd om het stroomnet in Friesland, Noord-Holland, Flevoland, Gelderland en een deel van Zuid-Holland uit te breiden.

Ook de netbeheerders TenneT, Liander en Stedin hebben eerder deze maand bedrijven in Flevoland, Gelderland en Utrecht aangespoord om hun elektriciteitsverbruik flexibeler te maken. Dit om ruimte te creëren voor nieuwe bedrijfsaansluitingen en om te voorkomen dat uiteindelijk zelfs nieuwe woningaansluitingen in gevaar komen.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen