HomeMobiliteitNieuwste slimme camera's vergroten pakkans voor mobiel-gebruikende automobilisten aanzienlijk

Nieuwste slimme camera’s vergroten pakkans voor mobiel-gebruikende automobilisten aanzienlijk

Politie en Openbaar Ministerie (OM) voegen een nieuwe tactiek toe aan hun voortdurende strijd tegen mobiel telefoongebruik tijdens het rijden. Deze keer zal de kracht van technologie worden ingezet met de uitrol van nieuwe ‘slimme’ camera’s. Deze apparaten hebben tijdens een proef in 2021 hun waarde bewezen door een pakkans van meer dan 95% te bieden voor overtreders.

Het plan is om vanaf volgend jaar vijftig van deze camera’s door heel Nederland te installeren. Ze bieden een continu toezicht op de wegen, ongeacht het tijdstip, zonder menselijke aanwezigheid.

De innovatieve technologie werd tussen 2020 en 2021 getest op drie verschillende locaties. De slimme camera’s, geplaatst op viaducten of palen, nemen schuine beelden op, waardoor zelfs telefoongebruik onder het stuur of op schoot kan worden gedetecteerd.

Marloes van Kessel van het parket verkeerszaken van het OM sprak over het succes van de pilot. “We konden veel overtredingen per dag vaststellen, soms wel tweehonderd per dag op één locatie.”

De slimme camera’s zullen complementair werken met andere politieapparatuur. Onder deze bestaande systemen zijn ook ‘monocams’, flitscamera’s die een agent bedient en die door de voorruit registreren of een bestuurder een mobiele telefoon in de hand heeft.

Foto’s van vermeende overtredingen, genomen door de slimme camera’s, worden automatisch verzonden naar het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB). Hier wordt gecontroleerd of er daadwerkelijk sprake is van een overtreding. De huidige boete voor het rijden met een mobiele telefoon in de hand bedraagt 380 euro.

Ondanks het verbod sinds 2019 blijft mobiel telefoongebruik tijdens het rijden een ernstig probleem en een van de drie belangrijkste oorzaken van dodelijke verkeersongevallen, naast hoge snelheid en alcoholmisbruik. In het afgelopen jaar vielen er 737 doden door verkeersongelukken. De politie en het OM constateren dat het aantal verkeersovertredingen blijft stijgen.

Deze toename wordt deels toegeschreven aan het toenemende verkeer na de coronapandemie, maar ook aan gedragsveranderingen onder automobilisten. De autoriteiten rapporteren een toename in afleiding achter het stuur en asociaal weggedrag, zoals bumperkleven en rechts inhalen.

De autoriteiten uiten ook hun bezorgdheid over het toenemende gebruik van alcohol en drugs in het verkeer, een probleem dat volgens hen vaak wordt onderschat en waarvoor strengere handhaving niet altijd de oplossing is.

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen