HomeZorg & WelzijnNobelprijs Geneeskunde 2023: Pioniers mRNA-vaccin gehuldigd

Nobelprijs Geneeskunde 2023: Pioniers mRNA-vaccin gehuldigd

De Hongaarse Katalin Karikó en de Amerikaan Drew Weissman zijn de trotse ontvangers van de Nobelprijs voor de Geneeskunde 2023. Hun intensieve en rigoureuze onderzoek, uitgevoerd aan de Universiteit van Pennsylvania, heeft essentieel bijgedragen aan de snelle ontwikkeling van mRNA-vaccins, die een cruciale rol speelden in de strijd tegen de coronapandemie.

mRNA-vaccins: een technologische doorbraak

Wat maakt mRNA-vaccins zo bijzonder? Deze vaccins maken gebruik van een innovatieve aanpak. Door het lichaam te voorzien van een stukje genetisch materiaal van het virus, wordt het lichaam gestimuleerd om zelf een eiwit van het virus aan te maken. Dit proces zet het immuunsysteem in actie om antistoffen te produceren, waardoor het virus effectief kan worden bestreden.

Nobelprijzen: Een wereldwijde erkenning van wetenschappelijke prestaties

De Nobelprijzen, uitgereikt op 10 december, staan synoniem voor uitmuntendheid in wetenschap en onderzoek. Deze specifieke datum herdenkt niet alleen de sterfdag van de oprichter Alfred Nobel, maar markeert ook de internationale Dag van de Mensenrechten. Hoewel de meeste prijsuitreikingen plaatsvinden in Zweden, wordt de Nobelprijs voor de Vrede in Noorwegen gehouden, als eerbetoon aan de traditie en de wensen van Nobel.

Financiële ontwikkelingen rondom de Nobelprijs

De economische context van 2023 heeft invloed gehad op de Nobelprijzen. Door de dalende waarde van de Zweedse munteenheid is het prijzengeld dit jaar met een aanzienlijke 1 miljoen Zweedse kronen verhoogd. Nu is er een indrukwekkende 11 miljoen kronen (ongeveer 950.000 euro) beschikbaar voor elke winnende categorie, een stijging vergeleken met het voorgaande jaar.

Historisch perspectief: eerdere winnaars en toekomstige aankondigingen

De Nobelprijs voor de Geneeskunde heeft een rijke geschiedenis van het erkennen van opmerkelijke prestaties. Vorig jaar, in 2022, was de onderscheiding voor Svante Pääbo, die pionierswerk verrichtte in het onderzoeken van de genetica van neanderthalers. Nederland heeft in het verleden ook enkele opmerkelijke winnaars gehad, waaronder in de jaren 1924, 1929 en 1973. Terwijl de wetenschappelijke gemeenschap het succes van Karikó en Weissman viert, wachten we vol verw

Annelien Bosboom
Annelien Bosboom
Annelien Bosboom is de eindredacteur. Op zowel onze app als Actuma presenteren wij een doordachte mix van nieuwsberichten en advertorials om u optimaal van dienst te zijn.

Gerelateerde artikelen

Advertorials

Net binnen