HomeZorg & WelzijnNRC: Ziekenhuizen werden ontmoedigd aantal ic-bedden uit te breiden

NRC: Ziekenhuizen werden ontmoedigd aantal ic-bedden uit te breiden

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid heeft in het NRC bevestigd dat er een discussie was ontstaan over een regeling om het aantal ic-bedden op te schalen, waarbij ze in de clinch lagen met de ziekenhuizen over de financiering van extra bedden. Er was volgens de woordvoerder alleen extra geld beschikbaar voor extra ic-plekken, waarbij ze zeker wilden weten dat de 0,5 miljard euro goed besteed werd.

Uit onderzoek van het NRC is gebleken dat ziekenhuizen ook wel ontmoedigd werden hun ic uit te breiden, hoewel er in 2020 en 2021 dringen meer plekken nodig waren op de ic. De instellingen ontvingen minder geld voor de uitbreiding van de ic-bedden, wanneer het ministerie op een hoger aantal ic-bedden uitkwam dan de ziekenhuizen zelf opgaven in het begin van de coronapandemie.

Daarnaast was het ook niet duidelijk wat de voorwaarden precies waren voor de uitbreiding en bestonden er grote verschillen binnen het uitbreiden van de ic’s. Na een jaar werd het financiële verschil van mening wel opgelost, zo meldt het NRC, en heeft het ministerie van VWS alsnog betaald.

Op de vele vragen kon het ministerie geen antwoord geven, waarop ze konden rekenen op verontwaardigde reacties vanuit de Tweede Kamer. Er is dan ook een debat over aangevraagd door GroenLinks en de Groep Van Haga.

Door de redactie.

Advertorials

Gerelateerde Artikelen

Net Binnen